Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Több adóbevallás érkezett be eddig, mint tavaly ilyenkor

Az APEH szóvivője szerint a többlet szja bevallás hátterében az egyének tavalyinál nagyobb bevallási aktívitása állhat.
Összesen 3,523 millió személyi jövedelemadó-bevallás érkezett be eddig az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH), 150 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában.

Az adóhivatal előzetesen a május 20-i határidőig 3,6 millió bevallás beérkezésére számított - mondta el Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője a Független Hírügynökség érdeklődésére kedden.

Hozzátette: az szja túlfizetések következtében az adóhatóság eddig 1,163 millió alkalommal, összesen 51 milliárd forintot utalt vissza az adózóknak. Ebből banki átutalással 603 ezer esetben 31 milliárd forintot, míg postai úton 560 ezere alkalommal 20 milliárd forintot. A banki átutalással teljesített visszafizetések egy főre vetített átlaga 50 ezer forint, míg a postán keresztüli kifizetések átlagosan 37 ezer forintot tettek ki.

Bakonyi Ágnes közölte: a múlt év hasonló időszakával összehasonlítva az idén valamivel kevesebb visszautalás történt. Ennek oka, hogy a kedvezmények érvényesítésének jövedelemkorlátja a 2006-os adózási évben még 6 millió forint volt, míg 2007-ben ez 3,9 millió forintra mérséklődött.

A szóvivő szerint a többlet szja bevallás hátterében az egyének tavalyinál nagyobb bevallási aktívitása állhat. A munkáltatóktól a múlt évihez hasonlóan, mintegy 1 millió szja bevallás várható, amelyeknek beadási határideje június 10.

A bevallások több mint egyötödét az internetes ügyfélkapukon keresztül elektronikusan küldték el az adózók, ami 3-4 százalékponttal magasabb, mint 2007 hasonló időszakában.

Az internetes kitöltő programmal elkészítve, de papírra kinyomtatva, és a hagyományos postai úton elküldve mintegy 1,6 millió szja bevallás érkezett.

Az APEH szóvivője kiemelte: a legtöbb szja bevallás, 910 ezer a Közép-Magyarországi régiós igazgatóságára, míg a legkevesebb, 72 ezer a Kiemelt Adózók Igazgatóságára érkezett be. A többi régióból átlagosan 350-400 ezer szja bevallást kapott az adóhatóság.

Olvasóink írták

  • 2. Fuleee 2008. június 03. 13:24
    „Nem értem hogy lett több bevallás? Ennyivel több ember dolgozna, vagy vállalkozna mint tavaly? Ezek az emberek akkor tavaly nem dolgoztak? Dehát akkor csökkenie kellett volna a munkanélküliségnek! De nem csökkent! Most hogy is van ez? Szégyelje magát aki titkolja jövedelmét!”
  • 1. jeh 2008. június 03. 12:57
    „De most tényleg, ha az egyének aktívabbak a bevallásban, akkor több bevalás jut ez az APEH-hoz... hát ez fantasztilus megállapítás :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több villányi borász is megbukott az ellenőrzésen

Ellenőrök jártak a villányi pincékben, a borászok negyven százaléka megbukott a vizsgálatokon - írja… Tovább olvasom