Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Több adóból vissza is több jár

A személyi jövedelemadó-bevétele is több volt az adóhatóságnak, megyénkben ez az év első négy hónapjában nettó 14,3 milliárd forintot tett ki.
Az APEH által kezelt társadalombiztosítási bevételek összege a régióban 64,7 milliárd forint, ennek nagyjából a fele megyénkbeli (hasonlóan az egyéb bevételekhez).

A visszaigényelhető adó összege a határidő letelte után
várhatóan 9 milliárd forint lesz, ez 2 milliárddal több a tavalyinál.
A személyi jövedelemadó bevallási határideje a tavalyi évhez képest nem változott, május 21. az utolsó nap. A régió három megyéjében lévő 430 ezer adózótól eddig 220 ezer bevallás érkezett, csaknem a fele tehát még hátravan. Érthetően azok voltak fürgébbek, akik visszatérítésre tarthatnak igényt: eddig 149 ezren.

Hasznos tudni: a késedelmesen, de az adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően benyújtott bevallás után 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírság állapítható meg, ha a magánszemély a késedelmét nem menti ki. Ezt a bevallási határidő letelte után 15 napon belül teheti meg, az igazolási kérelemben meg kell jelölni a késedelem okát, és csatolni kell az azt igazoló iratokat (pl. kórházi kezelés, tartós külföldi távollét).

A jogszabályi változások miatt új lapokat is tartalmaz a bevallás. Fontos változás például, hogy megváltozott az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakhoz fűződő kedvezmény érvényesítése: a kedvezményt az adóhatóság a megjelölt önkéntes kölcsönös pénztárba utalja, nem közvetlenül az adózónak. Aki a bevallását már benyújtotta, és nem rendelkezett az önkéntes kölcsönös pénztárba befizetett összeggel kapcsolatos kedvezményről, ezt a nyilatkozatot pótolhatja a 0653–P jelű bevallási lapon, amely rövidesen hozzáférhető lesz.

A sajtótájékoztatón Tóth Miklós ellenőrzési szakigazgató az idén kiemelten kezelt vagyonosodási vizsgálatokról beszélt. Régiónkban 1050 ilyen vizsgálatot tervez az APEH. (Erről részletesebben külön cikkben számolunk be.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémiával, földrajzzal, ének-zenével folytatódik az érettségi

A kémia írásbelivel folytatódik reggel nyolc órától az érettségi időszak. Idén 3244 diák maturál… Tovább olvasom