Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Több adócsaló - kisebb csalási érték

Az APEH az elmúlt év folyamán összesen 1078 esetben, 1190 személy ellen kezdeményezett büntetőfeljelentést. A feljelentések összesen 8,3 milliárd forint elkövetési értékre vonatkoztak, ami 10,8 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi időszakban volt.
Az APEH 2001-es évet értékelő bulletinje szerint jelentősen emelkedett a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, tartozás fedezetének elvonása és a sikkasztás miatti feljelentések értéke. Majdnem tízszeresére ugrott a járulékfizetési kötelezettség megsértésének értéke. A korábbi éveknél lényegesen többször fordult elő közokirat-hamisítás és csőd-bűntett. A feljelentett személyek mintegy 40 százaléka valamilyen gazdasági társaság képviselője, arányuk a korábbi évekhez viszonyítva növekedett.

A Bűnügyi Igazgatóság (BI) nyomozóinál összesen 4067 esetben tettek feljelentést, ami 7,6 százalékos növekedést jelent 2000-hez képest. A feljelentések 22,3 százaléka az adószervektől, 55,2 százaléka a felszámoló szervektől, 9,9 százaléka pedig az adónyomozó szervek saját észlelése nyomán került iktatásba.

Jóval több esetben "volt szükség" az adónyomozók munkájára, összesen 3359 esetben indítottak nyomozást - ez 24,4 százalékos "javulás". Ebből 2558-at zártak le vádemeléssel (többet, mint a 1999 és 2000 alatt összesen), ami 68 százalékos erősödés. A lezárt bűnügyek legnagyobb részben (45 százalék) csőd-bűntett miatt, 32 százalékban adó- és társadalombiztosítási csalás, 11 százalékban pedig (ÁFA) csalás miatt indultak.

A befejezett nyomozások alatt a bűncselekmények száma 23 százalékkal, az elkövetők száma pedig 96 százalékkal nőtt a 2000-es adatokhoz viszonyítva. A bűncselekmények elkövetési értéke ugyancsak megugrott: közel kétszerese lett az egy évvel korábbi adatnak.

A bizonyítottan jogosulatlan gazdasági előnyszerzéssel és csőd-bűntettel elmarasztaltak összesen 20,7 milliárd forint értékben "tevékenykedtek". Az adóval, járulékkal összefüggő bűncselekmények (5145 eset) 14,3 milliárd forint kárt okozhattak volna az állami büdzsének. Egyéb csőd-bűntettek esetében 4,7 milliárd forint hitelezői igényt támasztottak.

Inkasszó több mint 246 milliárd forintra

A végrehajtásból befolyt adó- és járulékbevételek nagysága a 2000-ben regisztrált összegnél közel egynegyeddel nagyobb lett tavaly. Összesen 246,1 milliárd forint tartozásra adtak ki inkasszót, minek eredményeként a korábbinál közel 23 százalékkal több, 19 milliárd forint bevétel folyt be - a benyújtott inkasszók ugyanis (hasonlóan a megelőző évek statisztikáihoz) mindössze 7,7 százalékban voltak eredményesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népművészeti hét

A népművészeti hét keretében a Csornai Múzeumban ma délután három órakor a szálhúzásos, vagdalásos… Tovább olvasom