Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Több banknál is érdemes érdeklődni

Használt lakás és ház vásárlásánál csak akkor igényelhető szocpol, ha az első gyerek korábban születik az adásvétel megkötésénél. A támogatásról érdemes az apróbb részleteket is megtudakolni.
Bencsik Lászlóné fia és menye történetét mesélte el a Kisalföldnek. A fiatalok házasságkötésük után önálló otthont szerettek volna, anyagi erejüket viszont meghaladta az elképzelés. Úgy döntöttek, hitelt vesznek fel, körbejárták a bankokat, érdeklődtek, hol a legkedvezőbbek a feltételek. A szerintük legmegbízhatóbb pénzintézetet választották és elindították a „pénzszerzés folyamatát” a Fészekrakó-program keretén belül.
A számukra megfelelő családi házat is kiválasztották és az adásvételt is elrendezték. Akkor még gyermekük nem volt, de tervezték az utódot, ezért számoltak a szocpollal is. Mindez 2005 februárjában történt.
Kifizették az ügyvédet, nevükre került az ingatlan, csak az állami támogatást nem kapták meg. „Ha már akkor meglett volna az unokám, megkapták volna a szocpolt is, de így állítólag nem jár” – panaszolta a Kisalföldnek Bencsik Lászlóné. „Igaz, hogy csak a fél összegről van szó, de annak, aki kevésből gazdálkodik, a néhány százezer forint is jól jön. Ezek után több bankot is felhívtunk. Egy helyen azt mondták, értelmezés kérdése, hogy igényelhető-e a pénz vagy sem. Fiaméknak mindenképpen hiányzik ez a 450 ezer forint, hiszen számoltak vele. Egy életre meghatározhatja a család indulását ez a helyzet, mert a mai világban minden fillérnek helye van” – tette hozzá.
Banki szakembereket kérdeztünk meg, akik állítják: a pénzintézet nem hibázott, Bencsikék esetében valóban nem jár a támogatás. Törvény írja le ugyanis, hogy az csupán az adásvételnél korábban született gyermekek után vehető igénybe. A további gyerekek születésekor pedig a szocpolt jóváírják a felvett hitelnél. A szakemberek azt tanácsolják a „fészekrakó” fiataloknak, hogy minden részlet után alaposan érdeklődjenek a hitel felvételekor és a család tervezésénél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanítás

Dunasziget. A községben holnap reggel 7 órától lomtalanítás lesz. A szervezők arra kérik a lakókat,… Tovább olvasom