Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Több ezer kisbolt bezárhat?

Több ezer kis üzlet bezárásához vezethet az október 31-én életbe lépett új élelmiszer-rendelet, amely a szakmai érdekképviseletekkel előzetesen nem egyeztetve jelent meg.
illusztráció
A Kisosz pénteken az ország minden megyéjében egy időben sajtótájékoztatók keretében fejezte ki tiltakozását az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeit szabályozó rendelet (90/2003. VII. 30., FVM–ESZCSM) ellen.

Az érdek-képviseleti szervezet felhívja a figyelmet, hogy ha a rendeletet nem módosítják, az országosan több ezer kis üzlet bezárásához vezethet. Megyénkben ezernél több olyan egyéni vállalkozásban működtetett kiskereskedelmi üzlet van, amelyet érint a rendelet.

A Kisosz megyei szervezetének titkára, Nagy Lászlóné szerint óvatos becslés szerint is ezek egyharmada nem tud megfelelni az előírásoknak, amelyek a szakmai képviseletek szerint indokolatlanul sokkal szigorúbbak, mint az uniós országokban alkalmazottak. Mindezt megerősítette Faddi Horváth Pál, a Kisosz országos alelnöke és Domonkos Vince megyei kamarai osztályelnök is. A győri sajtótájékoztatóra meghívták az országgyűlési képviselőket is, ám a meghívást csupán Birkás Tivadar fogadta el.

Elhangzott: a kiskereskedők nem így képzelték el az európai unióhoz való csatlakozást. Úgy érzik, csupán háttérbe szorított kiszolgálói lesznek egy multirendszernek. Véleményük szerint ez az új rendelet sem időben, sem fizikailag nem betartható, csupán szankcionálások sorozatára alkalmas. Az Európai Unióban egészen más a gyakorlat, mint amit most a magyar kis üzletektől elvárnak.

A rendelet ugyanis nem tesz különbséget abban, hogy például egy technikailag és személyzetben is erős szupermarketről vagy csupán egy-két személyes pici boltról van szó. Azonos feltételeket határoz meg az élelmiszer előállítására és forgalmazására, jóllehet, a bolti kiskereskedők az árut csak továbbítják az eladótérben a vevők részére. A bolt működtetéséhez olyan dokumentációkat és utasításokat ír elő, amelyek feleslegesek és elvégezhetetlenek, illetve külön szakmai rendszerszervezői hozzáértést igényelnek. Az érdekvédelmi szervezetek szerint a kis üzletek ellehetetlenülésével megyénkben 1000–1200 ember megélhetése kerül veszélybe...

Kapcsolódó cikkek >>

Gond van az akciós árakkal (2002-05-30) >>
Késhet az élelmiszerárak emelése (2003-01-19) >>
Roham az élelmiszerboltokban (2002-12-19) >>
Áremelkedések szeptembertől (2003-08-11) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükkös fiúk (Matchstick Men)

A profi szélhámosok többnyire a világ legmagabiztosabb fickói. Ezzel szemben Roy bár mestere… Tovább olvasom