Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Több ezres tüntetés a Parlament előtt

Az éjjeli órákban több ezren követelték Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány lemondását a Parlament előtt. A demonstráció vasárnap este kezdődött.
A túlnyomó többségében fiatalokból álló tömeg folyamatosan fütyült, sípolt és „Áruló!" , „Mondjon le!", „Vesszen a kormány!" szavakat skandált - jelentették az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói.

Egyre több rendőrt vezényeltek a helyszínre, akik rohamsisakban állnak, sorfalat alkotva. Előzőleg sikertelenül próbálták kiszorítani azokat a tüntetőket, akik átlépték az épületet körülvevő kordont. A Kossuth térre gépkocsival már nem lehet behajtani.

A helyszínen volt Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya és közbiztonsági helyettese, Lapid Lajos.

Az MTI kérdésére Schön Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: ez egy választási, politikai rendezvény, amelyet választási időszakban nem kell bejelenteni, így a rendőrség nem oszlatja fel, hanem biztosítja a helyszínt.

Időközben a Kossuth térről néhányan Gyurcsány Ferenc II. kerületi háza elé és a Várba, a Sándor-palotához, a köztársaság elnök hivatalához is mentek - erősítette meg az MTI információját a BRFK szóvivője, hozzátéve, hogy ezeket a helyszíneket szintén rendőrök biztosítják.

Az Index.hu tudósítója szerint a tömeg a hangoskodókat vagy radikálisabb kijelentéseket tevő személyeket leinti. A tüntetésről szóló fórumon valaki azt írja: "amikor megjelent a MIÉP-es Csurka, akkor a tömeg a "Nem kell Csurka!" rigmusba kezdett bele."

A Hír TV beszámolója szerint éjjel két órára a korábban mintegy 3000 fős tömeg 7-800 főre csappant.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője egy éjszakai rádióadásban közvetve Orbán Viktort tette felelőssé a tüntetések miatt. A szocialista politikus szerint a tüntetések előre szervezettek.

***

Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy nem mond le a nyilvánosságra került hangfelvétel miatt, amelynek tanúsága szerint májusban elismerte, hogy végig hazudták a választások előtti másfél évet, miközben négy évig nem csináltak semmit. A miniszterelnök az ATV kereskedelmi televíziónak azt mondta, hogy a hazugságba az egész politikai elit esett, és a szocialista párt kitört ebből. Azt is mondta, hogy nem a gazdaság állapotára vonatkozott az megállapítás, hogy hazudtak, hanem sok év átfogó hazugságairól. Gyurcsány Ferenc internetes naplójában pedig úgy fogalmaz, hogy büszke a szenvedélyére, amellyel a frakcióülésen beszélt. Szerinte a magyar politika igazi kérdése ma már nem az, ki, mikor nem mondott igazat, hanem az, ki tudja ezt abbahagyni.

- Nem bánjuk azt, hogy kikerült, hiszen ez a hangfelvétel azt mutatja, hogy nagyon nagy szenvedéllyel ugyan, de erős belső meggyőződésből kívánja a miniszterelnök a magyar baloldalt arra rádöbbenteni, hogy be kell fejezni a hazug politikát. Nem lehet Magyarországot nem a felelősség és a szabadság összekapcsolódására épülő demokratikus eszmék szellemében, vagy nem szellemében vezetni - mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Rádió kérdésére.

- Ön korábban miért nem állt ki ezzel a nagy nyilvánosság elé ilyen szenvedéllyel? - tették fel a kérdést a miniszterelnöknek a Magyar Rádióban.

- Az elmúlt hónapokban mást sem teszek, mint azt mondom, hogy Magyarország, értsd meg!

- Ezzel gyakorlatilag beismerte, hogy önt idézzem, hazudott - vetette közbe a riporter.

- Nem. Azt ismertem be, hogy az egész magyar politika hazugságra épül. Arra a hazugságra, hogy a nyugatos modern polgári Magyarország, ha úgy tetszik, létezhet teljesítmény nélkül. Több alkalommal tettem óvatos kísérletet, hogy mutassam Magyarországnak, hogy tudom én, hogy erre nem vezet út. Arról beszéltem a szocialistáknak vehemens módon, hogy az utolsó másfél évben mi sem tudtunk reformokat csinálni, vagy négy évben reformokat csinálni, nem tudtunk szakítani ezzel a hazugsággal, belementünk ebbe a játékba. Nem lehet ezt így tovább csinálni - mondta Gyurcsány Ferenc.


(Forrás: Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már megrendelhető a 2. receptköny is

Az első kötet mintájára elkészült a második kisalföldes receptkönyv is, Tovább olvasom