Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Több folyó rekordvízállással tetőzött az elmúlt napokban

Számos folyó rekordvízállással tetőzött az elmúlt időszakban Észak-Magyarországon.
A Sajó a Borsod megyei Sajószentpéternél egy hete 402 centiméteres vízállással tetőzött, korábban az itt mért legnagyobb érték, az úgynevezett LNV 390 centiméter volt.

A Bódva áradása is minden eddigi szintet megdöntött, Hídvégardónál 305 centiméteres értékkel egy héttel ezelőtt tetőzött, itt korábban a legnagyobb vízszint 291 centiméter volt. Szintén rekordot döntött a folyó Szendrőnél, a kedden mért 291 centiméteres értékkel, itt a legmagasabb vízállás 286 centiméter volt - ismertette a folyók árhullámának értékeit Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője hétfőn.

Hozzátette: a Tarna Jászdózsánál haladta meg a korábbi LNV értéket, 570 centiméteres legnagyobb vízállással, itt a korábbi érték 562 centiméter volt. A Takta Taktaföldvárnál 378 centiméterrel döntött csúcsot - korábbi LNV 342 centiméter - míg a Ronyva Sátoraljaújhelynél 455 centiméteres vízállással, ahol eddig 380 centiméteres volt a legnagyobb áradat.

Olvasóink írták

 • 1. dodó 2010. május 24. 20:06
  „"Megint az orkok: ellopták a zsilipet, ellöntötte a víz az utat

  Baranya | Közel fél méter magas víz öntött el egy utat Baranyában. Az "árvizet" az okozta, hogy valakik a Fekete-víz patakról ellopták a zsilipet.
  Pünkösd vasárnap a katasztrófavédelem kérte a siklósi tűzoltóság segítségét Kisszentmárton-Mailáthpuszta közelében, ahol közel fél méter magas víz öntötte el a két településre vezető utat. Víz alá került 2-3 hektárnyi erdő és szójaültetvény is.
  Az utat kétszáz méter hosszan lepte el a víz, ellehetetlenítve a közlekedést a zsákfaluba. A helyi lakosok segítségével közel 6000 homokzsák felhasználásával sikerült elzárni a víz útját. A munkálatok idejére teljes útzárat kellett elrendelni.
  A kialakult helyzetet az idézte elő, hogy a Kisszentmárton közelében levő Fekete-víz patakról ismeretlen tettesek elloptak egy zsilipet."
  (BAMA)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan csökken a belvíz a Tiszántúlon

Rendkívül lassan csökken a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúlon: még mindig több,… Tovább olvasom