Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Több helyen nehéz közlekedni a Dunántúlon

A hófúvás veszélye miatt már három megyében narancssárga, vagyis másodfokú riasztások vannak érvényben.
OKF: a Dunántúlon téli útviszonyokra kell számítani

A dunántúli megyékben havazás és helyenként hófúvás nehezíti a közlekedést, az érintett területek útjain lassú a haladás, folyamatosak a balesetek, az árokba csúszások - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délelőtt.

Az érintett területekről folyamatosan érkeznek a bejelentések a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba, jellemzően árokba csúszott kamionokról és személygépjárművekről - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a meteorológiai előrejelzések szerint a Dunántúlon a helyenként viharos lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében magas hótorlaszok is létrejöhetnek.

Több útszakaszt érintően már korlátozásokat is bevezettek a közlekedők biztonsága érdekében. Az OKF azt javasolja, hogy aki teheti, ne induljon útnak a leginkább érintett területeken, ha mégis, akkor csak megfelelően felkészített gépjárművel.

A balesetekről, korlátozásokról és a meteorológiai riasztásokról a nap 24 órájában értesítést kaphatnak ingyenes, okostelefonra készített "VÉSZ" alkalmazás segítségével, illetve az utinform.hu és a met.hu honlapokon - olvasható a közleményben.

Korábban írtuk:

A Dunántúlon több helyen nehezíti a közlekedést a havazás és a hófúvás, vasárnap hajnalban egy mellékutat le kellett zárni Veszprém megyében, de elzárt település nincs. A hófúvás veszélye miatt már három megyében narancssárga, vagyis másodfokú riasztások vannak érvényben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap reggel az MTI-vel azt közölte: a Dunántúlon szombat kora reggel óta gyakorlatilag folyamatosan, változó intenzitással havazik. A legtöbb hó Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében hullott. Több helyen - főleg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében - kisebb-nagyobb hóátfúvásos szakaszok alakultak ki, így vasárnap hajnalban le kellett zárni a Bakonygyepes és Noszlop közötti négyszámjegyű mellékutat, de elzárt település nincs az országban. Több száz munkagép, folyamatos rotációban dolgozik.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Dunántúlon a hajnali, reggeli órákban több helyen előfordult, hogy járművek árokba csúsztak. Fejér megyében, a Velence és Pusztaszabolcs közötti úton egy sószóró autó, a Veszprém megyei Csóton egy menetrend szerinti autóbusz csúszott árokba; a balesetekben nem sérült meg senki.

Az Útinform vasárnap reggeli összesítése szerint a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az eső. Ajka környékén már 10 centiméteri körüli a hóréteg. Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelőre latyakos.

Az autósokat arra kérik, hogy aki útnak indul, csak a téli útviszonyokra megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében a havazás miatt elsőfokú, a hófúvás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyére a havazás és a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Csak a havazás miatt Bács-Kiskun és Pest megyére, valamint Budapestre is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A viharos szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat időközi önkormányzati választást tartanak ma

Hat településen tartanak ma időközi önkormányzati választást, ebből egy helyen nemzetiségi… Tovább olvasom