Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Több időközi választás miatt éjféltől kampánycsend lép életbe

Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak a főváros VIII. kerületében és Zalalövőn, valamint Csornán és környékén az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulóját.
A kampánycsend mindhárom választás esetében szombat 0 órától lép életbe. A kampánycsend nem csak a helyi médiára, hanem valamennyi írott és elektronikus médiumra, televízióra, rádióra és újságra vonatkozik, amennyiben a Józsefvárosban, Zalalövőn illetve Csornán is látható, olvasható vagy hallható. A kampánycsend az urnák lezárásáig, tehát a szavazás befejezéséig, vasárnap este hét óráig tart, ez ideig kampánytevékenységet folytatni tilos.

A jogszabály értelmében a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása. Így például tilos a választópolgárok szervezett szállítása a szavazásra, vagy étel-ital adása számukra. Tilos továbbá pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, vagy a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

Kampánycsend-sértésnek számít az is, ha a tiltott tevékenységet nem jelölt vagy párt végzi, sőt akkor is, ha a törvénysértőt nem találják meg. A választási bizottság megállapíthatja a kampánycsend-sértés tényét abban az esetben is, ha az elkövető személye ismeretlen marad.

A kampánycsend intézményét már többször megtámadták az Alkotmánybíróságnál. A testület 2002-ben hozott határozatában úgy fogalmazott: a kampánycsend a választói akarat kinyilvánításának zavartalanságát biztosítja. Mint fogalmaztak, a kampánycsendre vonatkozó 43 órás korlátozás csak a választási kampány időtartamának elenyésző töredékére vonatkozik, ami a célhoz képest arányosnak tekinthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útját állták a rendőröknek a gárdistatoborzón

Három embert állítottak elő a rendőrök pénteken este Csepelen, a feloszlatott Magyar Gárda tagtoborzóján megjelentek közül. Tovább olvasom