Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Több médium is tiltakozik az MSZP kampányfilmjében felhasznált képek miatt

Több médium is tiltakozását fejezte ki kedden megjelent lapszámában, mert az MSZP a Magyarország ma címmel bemutatott kampányfilmjében engedély nélkül használta fel az általuk készített képeket.
A Blikk - elhatárolódva a szocialista párt kampányától - azt írta: engedélyük nélkül használta fel az MSZP azt a lap által készített táblázatot, amely a Matolcsy-csomag családokra gyakorolt hatásait mutatja be.

A Magyar Nemzet közlése szerint a HírTV és az xnews.hu is tiltakozott, mert a kampányfilmben látható képeket az engedélyük nélkül használták fel, ezért mindketten hivatalos levélben szólították fel az MSZP-t, hogy távolítsák el a jogosulatlanul felhasznált részeket.

Az RTL Klub már vasárnap levélben fordult az MSZP-hez, mert a Mesterházy Attila pártelnök által aznap bemutatott húszperces filmben engedély nélkül használtak fel részleteket a kereskedelmi csatorna híradójából.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) szintén jelezte, tőlük sem kért engedélyt az általuk készített felvételek felhasználásához az MSZP.

Hétfőn Puskás Ferencné, az egykori világhírű magyar labdarúgó özvegye is tiltakozását fejezte ki Puskás Ferenc nevének kampánycélú felhasználása ellen. Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla szerzői jogainak magyarországi örököse is kifogásolta, hogy a kampányfilmben felhasználták Bartók Béla nevét és fényképét.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: szabályszerűen jártak el, amikor a párt kisfilmjében felhasználták az RTL Klub híradójának részleteit. Álláspontjuk szerint a közösségi videomegosztó portálon bárki szabadon felhasználhatja a felvételeket, ha megjelöli a forrását, és ennek ők eleget tettek, mert, mint fogalmazott, egyértelműen és jól látszik, hogy a filmhez használt képanyagok mely televíziótól származnak.

Olvasóink írták

 • 9. tucat 2013. március 05. 17:00
  „Egy hasonló hír a világ távoli, egzotikus tájáról.
  A junglepress.koma jelentése szerint egy, az európai civilizációtól érintetlen, afrikai törzs főnöke homályos utalást tett a fejlődés útjában álló törzsi hagyományok némelyikének a tarthatatlanságára. Naciba Kakabe a nemzetségi vezetőknek címzett beszédében példaképpen kiemelte, hogy a penetráns klozetszag nem a csatornából jön, mert az még meg sem épült.
  Ennyi a hír. Nem tudom, mi értelme, és azt se, miért osztom meg itt. :P :D”
 • 8. szatyi 2013. március 05. 16:02
  „"6. Mozimasiniszta 2013.03.05. 13:53
  3#-as ! azt nem a török kakas mondja meg"

  De nem is egy vetítős! Egyébként: már megmondták, és jogilag rendben van!
  Na, ezt vetítsd ki, de szélesvászonra, hogy te is megértsd!”
 • 7. tucat 2013. március 05. 15:26
  „Alább tárgyi tévedéseket tartalmazó hozzászólások olvashatók; nemzetközi és hazai jogi normák és jogszabályok megsértése nélkül nemcsak a médiumok tulajdonában lévő, hanem még az internetes megosztókon található, "szabadon terjeszthető" minősítésű tartalmak sem használhatók fel korlátozások nélkül bármire, így pl. üzleti, vagy propagandacélokra sem. Harmadik fél által készített anyag integrált részeként pedig akkor sem, ha az kizárólag magáncélra készül, bár az ilyen anyagok készítői többnyire nincsenek veszélyben, kivéve, ha pl. pedofil, vagy egyéb, súlyosan személyiségi, vagy más, törvényben, rendeleteben meghatározott jogokat sértő anyagra bukkan a hatósóág egy magánszemély gépén, vagy tárolóeszközein. A szerzői jogsértés tehát ez esetben teljesen nyilvánvaló.
  Az MSZP valószínűleg úgy gondolkodott, mint a buliba készülő Kata: nincs értelme elkéredzkednem, mert nem engednének, tehát engedély nélkül megyek, és vállalom a következményeket. Vagyis: nem kérték az anyagok szerzőinek és tulajdonosainak az engedélyét a felhasználásra, mert tudták, nem kapják meg, hisz egyetlen médium sem akar egyetlen párt szekértolója képében sem feltűnni, e honban pláne érthető okokból - kivétel a "köztévé- és rádió", de ez, a hatalmi struktúra ismeretében, hovatovább természetessé lett Fél-Ázsiában. De, mert égető szükség volt a film elkészítése és bemutatása a minél szélesebb nyilvánosság előtt, megcsinálták a balhét, előre tudván, hogy jogi felelősségre vonással is szembe kell nézniük, de a mérleg így is pozitív lesz, mert az anyag csak ily módon állítható elő.
  Ezzel azonban e párt is a FIDESZ-KDNP erkölcsi színvonalára küzdötte le magát a szememben. Kár volt, szerintem nem érte meg, mert ezzel újabb, sajnos stabil fogást kínált a kormányváltásra készülő ellenzék az amúgy is kehes torkán a többségi támogatottsággal tovább, egyre féktelenebbül randalírozó hatalom számára. Sajnálom. Tényleg. Nem lehetne más a politika? Mondjuk, a tisztesség határain belüli színjáték, netán az eredeti, görög jelentését (közügyek intézése) is megjelenítve kissé, he, urak? A fenébe már! Ehhez képest akarnánk a tizenöt éves táskatolvaj kezét, mindjárt tőből lemetszeni? Különös, nem tudom megszokni sehogy. Mindegyre csak az a történet jut az eszembe, amikor, a magyar szakos tanár órájáról kijövet, ezt mondta a tanfelügyelő: "Csodálatos óra volt! A srácok mindent tudnak, aktívak, és a magaviseletük is kitűnő! Csak azt nem értem, miért beszélnek olykor trágárul. Vajon kitől tanulják a stílust?" A dicsérettől megkönnyebbülő tanár így sóhajtott: "Hát, tudja az apjuk **sza..." (a csillagok egy-egy hangzót, illetve betűt) jelölnek.

  Kellemes délutánt!”
 • 6. Mozimasiniszta 2013. március 05. 13:53
  „3#-as ! azt nem a török kakas mondja meg , hanem a média jogászok...és lesz ebből per...szerintem”
 • 5. Agyalapi 2013. március 05. 13:49
  „Minél többen tiltakoznak, annál többen nézik meg a filmet és jönnek rá, milyen nagy igazságtartalma van. Tiltakozzunk minél többen!”
 • 4. balihoho 2013. március 05. 13:33
  „Azt teszik amit a Fidesz is tett, még ellenzékként. különbség azonban azóta, a negatívumok tekintetében, sajnos rosszabbul alakulnak, és ez nem tetszik az emberek többségét tündérmesével etető Fidesznek. A vitától eltekintve, sajnos, nagyon valóság közeli állapotokról számol be ez a film. Én, és ismerőseim is rosszabbul élünk, mint három éve. Ez is valóság, és nem hazugság. Nem lehet mindenki álláshalmozó, hozzánk képest, mesés jövedelmű, képviselő!”
 • 3. szatyi 2013. március 05. 12:12
  „"szabadon megnézhető filmet, képet... stb tovább felhasználni ! csak ! engedéllyel szabad !"

  Tévedsz, mint már annyiszor! Nem "szabadon megnézhető", hanem "szabadon felhasználható"!
  Bárki felhasználhatja -nem üzleti célból- csak a forrást kell megnevezni!”
 • 2. _csutak_ 2013. március 05. 10:22
  „Az mszp elérte a célját.
  Amúgy a fidesz ellen saját fegyverével harcol, ezért a felháborodás.
  Sajnos teljesen mindegy ki lesz hatalmon, a keskeny ösvényen tovább kell mennie :(”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. március 05. 10:01
  „.....házy ! nagy s@rban vagytok ! a tyúkeszű Török kakasnak kukorékolás közben, be sem villan, hogy a szabadon megnézhető filmet, képet... stb tovább felhasználni ! csak ! engedéllyel szabad ! nna ezt a csontot szopogathatjátok...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtés indult a Rákóczi-szobor helyreállításáért

A bronzból készült alkotást az elmúlt hétvégén döntötték le talapzatáról, és lopták el akkor még… Tovább olvasom