Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Több megértés, kevesebb gyűlölet

Érdekes és izgalmas életútjáról vallott Paul Lendvai, a világszerte ismert külpolitikai újságíró Sopronban, könyvbemutatója kapcsán. Új, Határátlépés című, önéletrajzi ihletettségű könyve az idősebb korosztály és a magyar értelmiség útjairól, tévútjairól szól, izgalmasan, tárgyszerűen, mindenféle lakkozás és szépítés nélkül.

Paul Lendvai
A Fő téri Cédrus Art Klub vendége volt Paul Lendvai, az Ausztriában élő külpolitikai elemző, akinek nemrég jelent meg Határátlépés című könyve, a Helikon Kiadó gondozásában.

Korrajz, történelmi évtizedekről

A szerző és beszélgetőpartnere, Bircher Erzsébet múzeumigazgató nyilvánosan lefolytatott diskurzusából kiviláglott, a zsidó ügyvédcsaládból származó Paul Lendvai könyve az idősebb korosztály és a magyar értelmiség útjairól szól. „ A magyar történelem évtizedei miképpen tükröződnek egy fiatalember életében ? Ezt szerettem volna megmutatni, továbbá, hogy az ember a lapokról ne hősként, sokkal inkább esendő lélekként kerüljön ki. Másrészt az is vezérelt könyvem megírásában, hogy felvillantsam, miként változik a világ, s hogy milyen keveset tudnak Nyugaton a közép-kelet-európai tragédiákról " – hangoztatta a szerző.
A korrajz mellett természetesen szóba kerültek ' 56 eseményei, valamint az első publikációk. Lendvai álneveken is írt, s már új hazájában, Ausztriában megesett, senki más nem tudta, kinek a gondolatait tolmácsolják a különféle álneveken jegyzett kisebb-nagyobb külpolitikai tanulmányok, egyedül a magyar konzulátus, no meg a belügyi szervek... Érdekességként Paul Lendvai elmesélte: évtizedek múlva, az Egyesült Államokban tett egyik útja során a szemébe mondták: ott, Ausztriában, régebben volt egy kitűnő külpolitikai elemző, György Holló, mi van vele ? Hát, ő volt az, Paul Lendvai.

Máig ívelő pálya

Az ötvenhatos forradalommal kapcsolatban Paul Lendvai elmondta: a korábban megtanult nyugati nyelvek mellé a szerb-horvátot is elsajátította, hogy elolvashasson egy Belgrádban kiadott, az 1956 körüli időszak történéseit rögzítő munkát. Ebből egyértelműen kiderült, ' 56 Moszkvából irányított leverésében nagy szerep jutott a jugoszlávoknak. „ Ami pedig a Nyugatot illeti, volt a magyarok iránt egy hallatlanul nagy szimpátia és egy igen rossz lelkiismeret " – fogalmazott Lendvai, akinek publicisztikáit, külpolitikai tanulmányait az évtizedek során a világ legtekintélyesebb lapjai – így például a Financial Times, a New York Times, a Die Welt és még sok más orgánum – közölte rendszeresen. Számos televíziós és egyéb megbízatása mellett a davosi világgazdasági fórum sajtókonferenciájának levezetésére is felkérték. Napjainkban azon munkálkodik, hogy szűkebb-tágabb világunkban „ több megértés és kevesebb gyűlölet legyen " .
A könyvbemutatón az utóbbi évtizedek élményeiről is beszélt Paul Lendvai, aki a világ számos egykori és mai vezető politikusát mondhatja jó ismerősének, barátjának. Ám munkájában a korrektség elsődleges szempont. Még akkor is, ha – mint megjegyezte – „ a függetlenség ára, hogy néha két szék között találja magát az ember " .

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a fertődi koncertévad

A messze földön híres fertődi Esterházy-kastélyban június 15-én, szombaton este 7 órakor nyitják meg… Tovább olvasom