Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Több milliárd forintos adócsalást derítettek fel a pénzügyőrök

Több milliárd forintos adócsalásra bukkant a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), amely a múlt héten felderített egy több országra kiterjedő szervezetet és egy nyolcvan társaságot érintő számlázási láncolatot - mondta Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
A számítástechnikai termékek forgalmazására szakosodott társaság a tintapatronokat, az alaplapokat és a processzorokat - amelyeket különösen nagy haszonkulccsal lehet eladni - Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és a távol-keletről szerezték be - ismertette a parancsnok. Fröhlich Zsolt, a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese kifejtette: ezeket a termékeket Magyarországon úgy értékesítették, hogy az eladásból keletkező import áfáját fiktív, közösségen belüli exporttal tüntették el, amihez szlovén, szlovák és román gazdasági társaságokat használtak fel.

Az ügyben 36 hazai és külföldi vállalkozás érintett, közülük több szlovák, osztrák, román, szlovén és német. A VPOP eddigi adatai szerint a szervezet 4,8 milliárd forint adóhiányt okozott 2008 januárja és 2009 augusztusa között, és csaknem 16 milliárd forint készpénzt vett fel különböző bankoktól - fejtette ki Nagy János. Azt, hogy a banda miként mosta tisztára a pénzt, még vizsgálják - tette hozzá. Az VPOP az ügyben tizenegy embert őrizetbe vettel, közülük hetet a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett, egy ember esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A gyanúsítottak elfogásban csaknem kétszáz pénzügyőr vett részt, akik 32 helyszínen végeztek "nyomozati cselekményeket", és 50 millió forint értékben készpénzt és árukészletet foglaltak el.

Az akció idején Magyarországon tartózkodott a német adóhivatal két szakembere is, akik a németországi jogsértések ügyében nyomoztak. A számlázási láncolat felderítéséről Nagy János közölte: 80 gazdasági társaság érintett az ügyben, amelynek két főszereplője van, akik 2001 és 2007 között több céget alapítottak, illetve alapíttattak. Ezek a társaságok fiktív számlákat állítottak ki velük gazdasági kapcsolatban soha nem álló cégeknek a számlaérték bizonyos százalékáért. Azok a vállalkozók, akik ilyen fiktív számlákat kértek, havonta akár több száz számlát is kaptak, hogy elkerüljék az árbevételük után fizetendő adót. Nagy János hangsúlyozta: az összesen csaknem 10 milliárd forint értékben kibocsátott hamis számlákkal mintegy 1,8 milliárd forint adóbevétel-kiesést okoztak a gyanúsítottak.

Az elkövetők egy része önként megfizette adótartozását, 90 millió forint értékben, és "további 10 milliós megtérülés várható" - fűzte hozzá. Az ügyben 34 embert hallgattak ki adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, valamint közokirat-hamisítás miatt. Az elkövetők akár 8 évi letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2009. október 05. 14:12
    „Na, ugyan ehhez hasonlót lehetne vizsgálni annál az orvosi kft-nél,ahol a rendesen még beszélni sem tudó Fási Ádám igazgatósági tag volt.Arra az őssejtbeültető orvosi team-re gondolok, melyben Fási Ádám dolgait is vizsgálják.Azt hiszem van és lesz is mit vizsgálni, hiszen a gyulai "Aranykereszt"Étterem volt vezetője ugyan mitől táltosodott meg ennyire, hogy már egy orvosi team,pontosabban kft igazgatósági tagságát is elnyerte. Ha csak nem pénzmosásra használták Őt fel, mondván az ATV-n futó "műsorán"keresztül.Olyan ember ne vegyen mikrofont a kezébe, aki nem hogy énekelni nem tud Zsülikéjével együtt, ha nem még a magyar irodalmi nyelvet sem tudja tisztán beszélni.Ennyire megtámogatta volna Őt annak idején a BÁG kereskedelmi igazgatója, Bacsa Vendel? Igen, ráfér egy alapos APEH,és más egyéb hatósági vizsgálat Fási Ádámra és itt lenne az ideje annak is,hogy "betegségéből" történő felépülése után leszállítsák Őt a földre, a fellegekből.Nyilván kellő pénzügyi és erkölcsi elszámoltatás szükségeltetik itt,mert kár lenne azt hinni, hogy a valamikori szépségkirálynő választási producereként - minő nevetséges ez Fási esetében! -Ő olyan ügyes és okos lett volna,hogy még ehhez is értett volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztottak egy bankautomatát Budapesten

Kifosztották egy budapesti bankfiók pénzkiadó automatáját hétfő hajnalban, ám az elrabolt pénz a… Tovább olvasom