Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Több milliárdos többletteher a bankoknak

Budapest - A kedden elfogadott, a bankokat is érintő adótörvény-módosítások egyike csak elszámolástechnikai változtatás, de a másik, a különadó felső kulcsának megemelése már jelentős többletterhet is jelent – nyilatkozta a Népszavának Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.
A lap szerdai számában Nyers Rezső arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szabály szerint 50 milliárd forintos adóalapig (mérlegfőösszegig) a bankok 0,15, az e feletti után pedig 0,5 százalékos adót fizetnek. Most a felső kulcsot 0,53 százalékra emelték. A 0,03 százalékpontos emelés ugyan nem tűnik első ránézésre soknak, ám ez bankonként százmilliókra, egy-két milliárd forintra rúgó pluszterhet jelenthet. Ez az adókulcsemelés a pénzintézeti szektorra nyolcmilliárd forintos többletadóterhet ró – mondta Nyers Rezső. A költséget némileg mérsékli az a módosítás, hogy ezentúl az a bank, amelyiknek van az EU-ban leánybankja, az anyabank és az uniós leány közötti tranzakciókkal csökkentheti a bankadó alapját.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2010. november 17. 07:39
    „Lényeges az is, hogy tudomásul vegyék az illetékesek:több milliárdos többletterhet zúdítottak maguk a bankok is a lakosság nyakába és erről érdekes módon Nyers Rezső nem nagyon aggódott.Az egyoldalúan, a bankok részéről megduplázott devizahitelek havi törlesztőrészleteivel a bankok bizonyíthatóan 300-350 milliárd forint tiszta haszonra tettek szert,ezzel egyébként mintegy teljesen ellehetetlenítve a devizahiteleseket, fizetésképtelenné téve őket és ezzel "megalapozták" a bankok a tisztességtelenül elárverezett lakásokhoz jutás banki vagyongyarapodást.Kedves Nyers Rezső!Illenék Önnek is tájékozódnia,mielőtt még nagyon el kezd aggódni a hazánkban működő leánybankok sorsáért,hiszen azt se tévessze szem elől,hogy az állítólagos, de virtuális bankválságot maguk a bankok idézték elő, és ebben a kérdésben is illenék már végre helyükre rakni a dolgokat!”
  • 1. KolompárRómeó 2010. november 17. 07:35
    „Majd ránk verik háromszor és kifizetjük mi. Figyelje meg mindenki, a bankok nyeresége és növekedése semmit nem fog csökkenni idén és a következő években sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárással tiltakoznak a devecseriek

Devecser - Péntek reggeltől a 8-as főút félpályás lezárásával tiltakoznak a devecseriek a kormány… Tovább olvasom