Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Több millió eurót fordítanak a Rába megtisztítására

Hatpontos akciótervet írt alá a magyar és az osztrák környezetvédelmi miniszter: azt ígérik, jövőre érzékelhető lesz a Rába vízminőségének javulása. Az ökológiai helyreállításra hét év alatt 7,3 millió eurót fordítanak.
Az azonnali akcióprogram célja a Rába Ausztriából történő szennyezésének – habzásának – megszüntetése, ami hat éve okoz problémát az osztrák határ menti magyar települések turizmusának és gazdaságának. Josef Pröll osztrák környezetvédelmi miniszter közölte: szeptemberig megszületik Ausztriában a környezetvédelmi határértékek megváltoztatására, az előírások szigorítására vonatkozó jogszabályi háttér.

A szennyezést okozó burgerlandi, stájerországi bőrgyárak már készítik terveiket, és a feldbachi gyárban már tesztelik a harmadik fokozatú szűrőt, amely a szennyvíz pótlólagos tisztítását szolgálja, a habképződés megszüntetése érdekében. Amennyiben ez a megoldás beválik, akkor a másik két bőrgyárban is bevezetik.

A hatpontos cselekvési terv szerint megszigorítják az emissziós értékeket, csökkentik a folyók szennyvizének szervesanyag-terhelését, a víz sóterhelésére határértéket vezetnek be. Legkésőbb 2009-re leállítják a fürstenfeldi geotermikus erőművet, ami jelentősen csökkenti majd a Rába és a Lapincs folyók sóterhelését. A folyó ökológiai helyreállítására 2008 és 2015 között 7,3 millió eurót fordítanak.

Fodor Gábor ez utóbbi ponthoz kapcsolódva kijelentette: a Rába természetközeli állapotának helyreállításában a magyar fél is részt vesz, és anyagilag is hozzájárul a program megvalósulásához. A magyar környezetvédelmi miniszter rendkívül fontosnak nevezte a megállapodást, és köszönetét fejezte ki a határozott fellépésért Sólyom László köztársasági elnöknek, Szili Katalin házelnöknek, a kormányzó és az ellenzéki pártoknak, akik ebben a kérdésben össze tudtak fogni, és a civilszervezeteknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök ébresztették az elaludt betörőt

A polc alatt aludta az igazak álmát egy betörő a Borsod - Abaúj - Zemplén megyei Mályiban, amikor a… Tovább olvasom