Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Több millió forintot fizetne egyénenként a Mal Zrt.

Több millió forintot fizetne egyénenként a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. azoknak a hozzátartozóknak, akik elveszették rokonaikat a katasztrófában, Kolontáron - erről állapodott meg a timföldgyár és a károsultak jogi képviselője Devecserben tartott peren kívüli egyeztetésen, de kifizetésekhez a céget felügyelő kormánybiztos hozzájárulása is szükséges.
Magyar György ügyvéd, aki elmondása szerint a kilenc áldozatból nyolc család érdekeit is képviseli, az egyeztetést követően újságírókkal közölte: a Mal Zrt. saját vagyonából, kártérítési előlegként azonnal fizessen több millió forintot az áldozatok hozzátartozóinak.

Ez az összeg független legyen a Mal Zrt. által már korábban tett, összesen 1,5 milliárd, öt éven át 300 millió forinttal fizetendő felajánlásától - tette hozzá Magyar György. Ruttner György, a Mal Zrt. jogi képviselője erre úgy reagált, a cég hajlandó fizetni, de a pénzt támogatásként, fájdalmuk enyhítéseként juttatnák el a legsúlyosabb károsultaknak. Érdemi választ későbbre ígért, tekintettel arra, hogy ehhez Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos hozzájárulása, valamint a jogi helyzet tisztázása is szükséges. Megjegyezte, meg kell vizsgálni, hogy valóban az áldozatok hozzátartozói és ne illetéktelenek juthassanak hozzá ehhez az összeghez, és amennyiben ez rendeződik, még októberben megérkezhet számlájukra a pénz.

Az MTI kérdésére, hogy konkréten hány millió forintot kaphatnak a hozzátartozók, Magyar György úgy válaszolt: ez az összeg egyénenként változhat, de, mint fogalmazott, nincs jelentősége, mert kártérítési előlegről van szó, ugyanis ők annak tekintik. Kategóriákat állítottak fel, így elsőként az a család kaphatja meg a pénzt, amely a katasztrófában elveszítette 14 hónapos gyermekét, hároméves gyermekük pedig életveszélyesen megsérült.

Mivel a Mal Zrt.-nek minden 10 millió forint feletti kifizetést és vállalást a kormánybiztossal jóvá kell hagyatnia, a károsultak jogi képviselői úgy számolnak, az általuk képviselt nyolc áldozat 27 hozzátartozójának összesen közel 300 millió forint kártérítési előleget fizettethetnek ki. Ruttner György erre a felvetésre az MTI tudósítójának annyit mondott, "nem kell a földtől elrugaszkodni".

Magyar György elmondása szerint a kilenc kolontári áldozatból azért csak nyolcat képviselnek, mert az egyik család hozzátartozói között vita van a képviseleti meghatalmazással kapcsolatban. A peren kívüli egyeztetés a jövő héten várhatóan Budapesten folytatódik - mondták a találkozó végén az ügyvédek, akik abban is megállapodtak, hogy a súlyosan megsérült emberek kártérítési előlegéről, vagy támogatásáról is próbálnak egyezségre jutni.

Olvasóink írták

  • 2. Hmmm... 2010. október 23. 09:13
    „Szerintem is a ceg vezetosege es tulajdonosai szemelyenkent is felelosek. En a szemely szerinti mulasztasert szemelyes karteritesi kotelezettseget is eloirnek. Mi van abban az esetben, ha egy cegnek nincs vagyona, de a vezetoseg es a tulajdonosok akar milliardokat zsebeltek be? Nincs karterites, mert a ceg nem kepes fizetni? Dehogynem! Az eddig bekaszirozott milliardokbol fizessenek azok, aki eltettek a penzt es ezt a tragikus helyzetet letrehoztak. A korabbi tulajdonosok eppen ugy hibasak, mert valoszinyleg nem 1 ev alatt romlott meg ilyen kockazatossa a vedogatak allapota!”
  • 1. achilleus 2010. október 22. 20:01
    „A jogi problémákhoz tartozik, hogy: " Zár alatt a gyanúsítottak magánvagyona
    "Magyar György elmondta azt is, hogy a katasztrófa kapcsán indult büntetőügyben pénteken megkapta a Veszprémi Városi Bíróság hivatalos értesítését, miszerint a gyanúsítottak magánvagyonát zár alá vették. A zár alá vételi kérelem egyébként a jelenlegi és a jövőbeni gyanúsítottakra is vonatkozik. A bíróság zárolta Bakonyi Zoltán, a cég vezérigazgatójának vagyonát, hasonlóképp járt el F. Józsefné, az ajkai timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősének esetében is. Deák Józseffel, a cég műszaki igazgatójával kapcsolatban pénteken a bíróság nem hozott zár alá helyezési végzést. Bakonyi Zoltánt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsították meg, a Kolontár közelében lévő vörösiszap-tározó gátjának átszakadása miatt."

    Magyarán a magánvagyonukból egyelőre nem tudnak "jótékonykodni", mert ebben is korlátozva vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál: 1956 a méltóság diadala volt

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint 1956 a méltóság diadala volt, a magunkra találás, a közösség… Tovább olvasom