Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Több mint 1800 négyzetkilométer földet borít belvíz Szolnok megyében

Szolnok - Több mint 1800 négyzetkilométer földet, azon belül 550 négyzetkilométer termőterületet borít belvíz Jász-Nagykun-Szolnok megyében, 29 településen védekeznek a belterületi elöntések ellen - közölte a megyei kormányhivatal vezetője szerdán egy Törökszentmiklós és Kétpó közötti, víz uralta szántóföld mentén tartott sajtótájékoztatón.
Mindez elsősorban annak a következménye, hogy 2010-ben a területre lehullott csapadék mennyisége elérte a sokévi átlag dupláját - tette hozzá Lengyel Györgyi.

Mint jelezte, tavaly 44 település 110 pályázatot nyújtott be belvízkárenyhítésre a vis maior alaphoz, s már 67 pályázatra 428 millió forintot fizettek ki. Eddig két kiemelkedő kifizetés történt: Szolnok 167 millió, míg Jánoshida 37 millió forintot kapott.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés és egyben a megyei védelmi bizottság elnöke arról beszélt, a vízügyi és az agrárszakemberek már előre jelezték, hogy kritikus belvízhelyzet várható a megyében. A mostani állapotokat látva megállapítható, hogy kormányintézkedések szükségesek a korábbi években pénztelenség vagy nemtörődömség miatt elhanyagolt állapotba került belvízelvezető rendszerek helyreállítására - hangsúlyozta.

Tájékoztatása szerint jelenleg a megyei települési önkormányzatok közül Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Tomajmonostora, Jánoshida, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Vezseny, Kunhegyes, Mezőtúr, Nagyrév, Jászalsószentgyörgy, Tiszaföldvár, Örményes másodfokú, míg Tiszabura, Fegyvernek, Kunszentmárton, Kunmadaras harmadfokú készültséget tart fenn.

Kiss Róbert, a kormányhivatal agrárügyekkel foglalkozó szakigazgatója elmondta: a megye agrárgazdaságát tavaly egyelőre felmérhetetlen károk érték. Már a tavasz is sok gondot okozott a gazdáknak, késve indultak a munkák, ősszel pedig több ezer hektáron maradt a földben a többi között kukorica és napraforgó. Csak tavaly október 20-ig 527 kérelem érkezett kárenyhítésre 7,7 milliárd forint értékben, és ez még csak egy kis része a károsult gazdálkodóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Február végén ismerteti a kormány a reformokat

Február végére készül el a Növekedési és Stabilitási Program , amelyet az előzetes tervek szerint a… Tovább olvasom