Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Több mint 300 ezren használták a vagyonadó kalkulátort

Eddig több mint 330 ezren tekintették meg a becsült forgalmi érték kalkulátort, a mentések száma pedig meghaladja a 7,5 ezret - közölte az APEH kedden az MTI érdeklődésére. Vámosi-Nagy Szabolcs a kalkulátor működtetése kapcsán nem lát problémákat.
A vagyonadó a Pénzügyminisztérium (PM) korábbi számításai szerint 200-250 ezer lakóingatlant érinthet a mintegy 4,2 milliós lakásállományból, vagyis annak mintegy 5 százalékát. Eddig a kalkulátort használók mintegy 2,3 százaléka továbbította adatait az adóhatósághoz.

A kalkulátort pénteken késő délután tették fel az APEH honlapjára, és kipróbálását követően több kritika megfogalmazódott. Többek között a becslés pontosságát kifogásolták, továbbá, hogy nem csak a saját, hanem a mások tulajdonában lévő lakóingatlan APEH által becsült forgalmi értéke is lekérdezhető.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője az MTI-nek azt mondta: "a kákán is lehet csomót keresni". Hangsúlyozta: a vagyonadó kalkulátor csupán egy segítség, amit nem kötelező igénybe venni. Így, vagy elfogadja valaki a kiszámolt értéket, vagy a tudomása szerinti értéket szerepelteti a bevallásában. Az utóbbi esetben azonban számolnia kell azzal, hogy 10 százaléknál nagyobb eltérés esetén megbüntethetik.

Azt, hogy mások ingatlanának becsült értéke is lekérdezhető legyen, az adóhatóság volt elnökhelyettese szerint csak azzal lehetett volna kiküszöbölni, ha nincs kalkulátor, illetve, ha a kalkulátort összekötik a földhivatali nyilvántartással. Ez azonban nem várható el két hónap alatt, továbbá irdatlan költsége volna, amit az adófizetőknek kellene megfizetniük - mutatott rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgatéma lett a pécsi egyetemi lövöldözés

Vizsgatéma lett a pécsi egyetemi lövöldözés a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Karán: a… Tovább olvasom