Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Több mint 30 ezren agrártámogatásból élnek

A magyarországi őstermelők 23-28 százaléka, mintegy 33 ezer ember vallja, hogy nulla forint jövedelemből él, de ebből még fejlesztésekre is futja, e körben magas a támogatásból származó bevétel, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy adóköteles egyéb jövedelem híján a támogatásokból élnek - írta a Napi Gazdaság csütörtökön az Agrárgazdasági Kutatóintézet tanulmánya alapján.
Az őstermelők 54, míg az egyéni vállalkozók 43 százaléka szerint 2009-ben az éves összevont jövedelme nem érte el a minimálbérnek megfelelő összeget. Tavaly összesen 131.489 egyéni vállalkozó és őstermelő összesen 31,311 milliárd forint adózás előtti jövedelemből 5,249 milliárd forintot fizetett be adóként. Az összes adóbefizetés felét a legjobban teljesítő egyéni gazdálkodók - őstermelők és vállalkozók vegyesen - 10-15 százaléka, mintegy 12-13 ezer adózó fizeti meg.

A tanulmányból kiderül, hogy a mezőgazdasági őstermelők és egyéni vállalkozók adózásában egyszerre van jelen az alul- és a túladóztatás mellett az adóelkerülésre ösztönző, illetve az alacsony hatékonyságú gazdálkodást tartósító szabályozási káosz. A kutatók szerint az egyik legfőbb probléma, hogy a mezőgazdasági termelő fogalmát is többféleképp definiálják a jogszabályok, így jelenleg a termelők legkevesebb 10-12 adózási kategóriából választhatnak.

A gazdákra vonatkozó adórendszer nem ösztönöz sem a bevételek, sem a kiadások kimutatására, emellett csak minimális társadalombiztosítási befizetés keletkezik - írta a Napi Gazdaság.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. január 20. 15:18
    „Ki nem tudta.Ezt a dolgot be tetszettek betonozni örökre.”
  • 1. dodó 2011. január 20. 09:31
    „"...adóköteles egyéb jövedelem híján a támogatásokból élnek."

    Meddig még, Orbán és Matolcsi forradalmárok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsey Brüsszelben: Magyarország jó példát mutat programjához

Becsey Zsolt emlékeztetett arra is, hogy 2006 nyarán még 11 százalék körül állt az éves várt hiány. Tovább olvasom