Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Több mint 80 vezető jogosítványát vonták be az ünnepek alatt

A mintegy 33 ezer ellenőrzött autósból 371-en ittak alkoholt, mielőtt a volán mögé ültek - tájékoztatott Pausz Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője.
A fővárosban hétfő délelőttig 3200 autót ellenőriztek, 16 ittas vezetőt találtak és öt sofőrnek vették el a jogosítványát. Ittas vezető tehát alig-alig volt Budapesten, a fővárosban nem is ez a legfőbb probléma, hanem a gyorshajtás - mondta rádiónknak Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának alosztályvezetője. Sokan nem kötik be a biztonsági övet, illetve nem használják a biztonsági gyermekülést sem.

A rendőrség egyébként még idén szigorítaná a büntetőpont-rendszert. Megemelnék az egyes szabálysértésekért és bűncselekményekért járó pontok számát: büntetőponttal sújtanák például a záróvonalat átlépő vagy rendszám nélkül közlekedő autóst, és azt, aki nem tartja be a jobbra tartási kötelezettséget. Büntetőpont járna azért is, ha a kijelölt gyalogos átkelőhely előtt megáll egy jármű, és amellett valaki szabálytalanul elhalad. Az ORFK közlekedésrendészeti osztályának kiemelt főreferense elmondta: azt szeretnék, ha a szabálysértésekért három, öt, illetve hét büntetőpontot kapnának az autósok, bűncselekményért pedig nyolcat vagy tizenkettőt.

A pontrendszer bevezetése óta 400 sofőr jogosítványát vonták be azért, mert elérte a 18 pontot. Ugyanehhez Európa más országaiban elég két-három súlyosabb szabálysértés. Az eltelt hat év alatt félmillió autós kapott legalább egy büntetőpontot.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője, Soós László elmondta: a tárca első féléves munkatervében szerepel a törvény módosításának előkészítése. Ha a kormány második féléves munkatervébe kerül a javaslat, az év végére módosulhat a törvény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú böjt után feltámadás Csornán

labdarúgás NB III, Bakony-csoport Tovább olvasom