Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Több mint ezer roma foglalkoztatásában segített a projekt

Az év első öt hónapjában 1.103 romát vontak be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) roma foglalkoztatás-szervezői projektjébe, amelynek fő célja a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra lépésének segítése.
Az év első öt hónapjában 1.103 romát vontak be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) roma foglalkoztatás-szervezői projektjébe, amelynek fő célja a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra lépésének segítése - közölte a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) az MTI érdeklődésére pénteken.

A projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében, 193,3 millió forintból valósul meg. Az ország egész területén dolgozó roma foglalkoztatás-szervezők május végéig 238 embert vontak be képzésbe, 610-et támogatott foglalkoztatásba, közmunkába, illetve közhasznú és egyéb támogatott foglalkoztatásba. Alkalmi munkásként 8 embert helyeztek el, míg különböző munkáltatóknál 61 roma dolgozhat. Ezenkívül 186 személyt vontak be a különböző szolgáltatásokba, például felkészítették, további képzésekbe vonták be, elkísérték a munkáltatóhoz.

Minden magyarországi régióban kijelöltek 2-6, összesen 28 roma foglalkoztatás-szervezőt, akik felveszik a kapcsolatot az illetékességi területükön működő roma kisebbségi önkormányzatok vezetőivel és civil szervezetekkel. Ezenkívül együttműködnek a helyi munkaügyi kirendeltségekkel, és kapcsolatot tartanak a munkáltatókkal annak érdekében, hogy minél több üres álláshelyet lehessen feltárni a roma munkavállalók részére.

A foglalkoztatás-szervezők úgy is segítik a romákat, hogy különböző pályázati lehetőségeket, programokat kutatnak fel számukra, ösztönzik őket a részvételre, és ezt nyomon is követik.

A projekt alapvető célja, hogy a 28 roma foglalkoztatás-szervező munkájának köszönhetően legalább 1.200 roma kerüljön be valamely szolgáltatásba, képzésbe, vagy létesítsen munkaviszonyt, illetve váljon önfoglalkoztatóvá - közölte az FSZH.

Rusznyák István, az Észak-Magyarországi régióban dolgozó roma foglalkoztatás-szervezők menedzsere az MTI-nek elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében három, Nógrádban kettő, Hevesben pedig egy munkatársuk dolgozik, akiknek az a fő feladatuk, hogy információhoz juttassák a romákat. Elmondta: a képzések keretében egyrészt motivációs, önéletrajz-író és állásinterjúra felkészítő tréningeket tartanak, szükség esetén írni-olvasni is megtanítják a résztvevőket.

A romák lakta településeken a foglalkoztatás-szervezők a civil szervezetekkel, a kisebbségi önkormányzatokkal és a családsegítő szolgálatokkal is együttműködnek. A nem közfoglalkoztatásban elhelyezett romákat főként építőipari cégeknél sikerül elhelyezni, és pályájukat a későbbiekben is nyomon követik - ismertette Rusznyák István.

Olvasóink írták

 • 4. achilleus 2010. június 05. 09:31
  „Remélem ez az árvíz /is/ megacélozza Orbán elszántságát, hogy a vészhelyzet alatt az ország lejáratásán ügyködő - hivatali idejében az árvízvédelmet elhanyagoló - bandát a megfelelő szigorral elszámoltassa, a mulasztásokat a felelősöktől kőkeményen számonkérje.
  Miért írom ide: Azért mert ezekkel az emberekkel értelmes munkát is lehetett volna végeztetni az elmúlt 8 évben. Borsodban először az ő házaik úsztak! Ehelyett: "a képzések keretében egyrészt motivációs, önéletrajz-író és állásinterjúra felkészítő tréningeket tartanak," - Az agyam eldobom!!”
 • 3. szilléri 2010. június 05. 08:41
  „A 28 foglalkoztatási szervező költsége alapon is 8 500 000 Ft/hó !
  Öt hónappal számolva is közel 50 milla a púderre !”
 • 2. szilléri 2010. június 05. 08:36
  „197 000 Ft/cigány ! Szép ebből kijön egy olcsóbb egyetemi fél év !

  Eredmény ?”
 • 1. dodó 2010. június 04. 20:50
  „"...önéletrajz-író és állásinterjúra felkészítő tréningeket tartanak, szükség esetén írni-olvasni is megtanítják a résztvevőket...(!)" és utána az Akadémián helyezik el őket???

  Kimaradt a cikkből, hány cigányt kerestek meg, mennyien vállalták és ha meg is kezdték a munkát, milyen hatékonysággal dolgoztak, valamint mennyi hasznot hajtottak a rájuk fordított fejenkénti szűk 200 000 ellenében a nemzetgazdaságnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A38: a Duna áradása miatt hat nap programjai maradnak el

A Duna áradása miatt szombattól várhatóan június 10-ig valamennyi program elmarad a fővárosi A38… Tovább olvasom