Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Több mint húsz cég férne el

a lébényi ipari parkban

Nyolc cég települt eddig a lébényi ipari parkba, éves szinten néhány tízmillió forintot hoznak a helyi önkormányzat büdzséjébe. Az infrastruktúrát kiépítették, fellendülőben van a cégek forgalma, munkahelyeket teremtettek. Most, mire „beindulnának” a hosszú távú elképzelések, az iparűzési adó várható megszűnése miatt bosszankodnak a helyiek.
Elkészült az első üteme annak az egymilliárd forintos beruházásnak, mely a lébényi ipari parkban valósult meg nemrégiben.
A Transdanubia Logisztikai Kft. már a nyolcadik cég, amely az infrastrukturálisan is kiépített területet és az autópálya közelségét kihasználva telepedett le a nagyközség határában. Két haszongépjármű-értékesítő és márkaszerviz, több fémekkel foglalkozó cég, német minősítéssel rendelkező alumíniumvállalkozás, a Biohőterm kft. és az autópálya-üzemmérnökség működik már jó néhány éve Lébényben. Az autópálya melletti területen a település önkormányzata és a Lébényi Ipari Park Kft. együtt alakított ki egy kereskedelmi, gazdasági, logisztikai és szolgáltatótevékenységre is alkalmas övezetet.
Csaplár Zoltán településvezető szerint éppen az a bosszantó, hogy mire jelentősebb bevételeket hozhatna a településnek a park, addigra megszűnhet az iparűzési adó.
– Emelkedőben ipari parkunk presztízse: a teljes infrastruktúrát kiépítettük, ötéves munkánk volt a művelés alól kivont területekkel. Mosonmagyaróvár és Budapest között a sztráda mellett nem sok ilyen ipari park van: ha valaki bejelentkezik hozzánk a kész tervekkel, akár másnap beadhatja építési engedély iránti kérelmét. Jelenleg iparűzési adóból néhány tízmillió forint jut az önkormányzat kasszájába. A cégek most alakítják ki partnerkapcsolataikat, lassan beindul az üzlet, ami a mi büdzsénket is szaporíthatja. Csakhogy most úgy tűnik, az állam hamarosan megszünteti az iparűzési adót. Igaz, hosszú távú elképzeléseink között szerepelt a munkahelyteremtés is, ami az ipari parkban megvalósult: közel kétszázan dolgoznak a település határában. Támogatjuk a felsőoktatásban tanuló fiatalokat, hisz hazavárjuk őket: képzésüknek megfelelően akár ezekhez a cégekhez – mondta a polgármester.
Az ipari parkban még 22 hektár közművesített terület áll a befektetők rendelkezésére: több mint húsz cég férne el itt. A fejlesztési terület teljes egészében mezőgazdasági művelésből kivett, rendezési és szabályozási tervvel rendelkező ipari övezet. A lébényi ipari parkban egy raktárt, elosztóbázist és logisztikai központot épít most a Transdanubia Logisztikai Kft.: ennek első üteme nemrégiben fejeződött be. Kezdetben 14–20 embert foglalkoztatnak, a tevékenység bővülésével 35–40 főre emelkedhet a dolgozói létszám, ugyanis újabb csarnokot is terveznek. Összesen 78 ezer négyzetméteres területet vásároltak a parkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom