Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Több mint kétszeres túljelentkezés a munkahelyteremtő pályázaton

Több mint kétszeres a túljelentkezés a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) kiírt 10 milliárd forintos munkahelyteremtő pályázaton, összesen 21,8 milliárd forintos támogatásra érkezett igény - közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
A vissza nem térítendő támogatásból új gépeket, műszaki eszközöket, technológiákat szerezhetnek be a nyertesek, miközben új munkahelyek teremtését vállalják.

A kiírásra az április 5-i határidőig csaknem 1700 kkv adott be pályázatot, amelyek 10 600 új munkahelyet hoznának létre - mondta el az államtitkár, kiemelve, hogy a legtöbben a legnehezebb helyzetben lévő térségekből, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyéből jelentkeztek.

A pályázatokat május végéig bírálják el, a nyerteseknek november végéig kell megvalósítaniuk a vállalt fejlesztést.

A tárca 2011-ben 5 milliárd, majd tavaly és az idén is 10 milliárd forintos kerettel írt ki pályázatot munkahelyteremtő beruházások támogatására - ismertette Czomba Sándor.

Tavaly 750 támogatási igény érkezett be, idén ennek már több mint kétszerese. Az államtitkár szerint ezért is különösen fontos, hogy ebben az évben is a legnehezebb helyzetű térségekből érkezett a legtöbb igény, mert a jelentkezők azt vállalják, hogy növelik az általuk foglalkoztatottak létszámát, és ezt legalább két évig fenntartják.

Czomba Sándor elmondta azt is: tavaly a 10 milliárd forintos keretre 10,4 milliárdos igény érkezett. Végül összesen 7,3 milliárd forintot fizettek ki, mert voltak olyan pályázatok, amelyek támogatását kockázatosnak ítélték.

Az idei igény több mint duplája a rendelkezésre álló 10 milliárd forintos keretnek. Ez az államtitkár szerint mutatja, hogy a kkv-szektorban van potenciális foglalkoztatás-bővítési lehetőség.

A tavalyi adatok szerint 70 százalék körül volt a nyertes pályázatok aránya. Ebből kiindulva az idén valószínűleg több lesz a támogatható pályázatok által igényelt összeg, mint a rendelkezésre álló keret. Az egy következő kérdés, hogy adott esetben lesz-e további forrás többlettámogatásra, ha sok jó pályázat érkezett - fogalmazott Czomba Sándor.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány számára az egyik legfontosabb cél a munkahelyek megőrzése, illetve új munkahelyek teremtése, ezt szolgálják az elmúlt időszakban indított programok, például a munkahelyvédelmi akcióterv, illetve a szabad vállalkozási zónák létrehozása.

Czomba Sándor a sajtótájékoztatón kitért arra is: tévesek azok a hírek, amelyek szerint a közalkalmazottak nem vehetnék igénybe a lakhatási támogatást. Az államtitkár hangsúlyozta: nem szűkítik, hanem bővítik a kört. Munkaviszonyban állónak tekintik, aki a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozik, emellett a közalkalmazottakat, a köztisztviselőket, a kormánytisztviselőket és a gyakornokokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöten kapnak Budapest díszpolgára címet

Tizenöten kapják meg a Budapest díszpolgára címét június 19-én, a kitüntetettekről szerdán, zárt… Tovább olvasom