Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Több mint négyszáz embert küldenek el a Dunaferrtől

Több mint négyszáz embert küldenek el a Dunaferrtől. A szakszervezetek szerdán kapták meg a cég létszám-racionalizálási tervét írásban.
Az érdekképviseletk szerint körülbelül kétszázan maradnak majd ellátás nélkül, és a csoportos létszámleépítés elkerülhetetlen. A cég vezetése tervezi azonban a kollektív szerződés decemberi módosításának meghosszabbítását is, de ez ellen határozottan tiltakoznak a szakszervezetek.

A jövő héttől kezdődnek egyeztetések a dolgozókkal. Sokan élhetnek az előrehozott öregségi nyugdíj lehetőségével, vagy a korkedvezményes nyugdíjjal. Választhatják a dolgozók, hogy a jogviszonyukat átviszik a Foglalkoztatásért Acél Alapítványhoz. Itt egy évig a fizetésük 80 százalékát kapják, közben átképzik, illetve kikölcsönzik őket.

A cél az, hogy az egy év lejárta után visszasegítsék ezeket az embereket a munkaerő-piacra. Ellátás nélkül körülbelül az elbocsátottak FELE marad majd, de az egyeztetések után, május 15-e után derül ki végleg, hányan élnek a felkínált lehetőségekkel- mondta Mucsi Zoltán a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A Bajnai-kormány első, valószínűleg pénteki ülésén dönt arról, hogy az ISD Dunaferr Zrt. megkapja-e a kilencmilliárd forintos hitelgaranciát.

A döntés változtathat ugyan a leépítési terven, de ha a privatizációs szerződésben foglaltakat kérik feltételként, akkor is menni kell sokaknak, mert a 2004-ben vállaltnál 1300-zal többen dolgoznak a cégnél , és a termeléshez viszonyítva túlfoglalkoztatás van - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

A Dunaferr vezetése azt is tervezi, hogy a decemberben elfogadott kollektív szerződés módosítását meghosszabbítja június helyett augusztusig.

Csak fél évről volt szó, ha meghosszabbítják azt, az embereket becsapják, hiszen a pénzek egy részét már előre elköltötték, például lefoglalták az üdülőhelyeket, a szakszervezet pedig hiteltelenné válik. Az üdülési csekk, illetve szabadságos bér elvesztésébe, a bérfejlesztés, illetve a nyugdíjasok törzsgárda pénzének további elmaradásába egyáltalán nem tudnak belenyugodni - mondta Mucsi Zoltán.

A működőképesség és a versenyképesség fenntartása érdekében dolgozta ki a cég decemberben a költségcsökkentő intézkedéseket. Néhány hete pedig a 32 órás munkahét bevezetését tervezte. Az utóbbiba nem egyeztek bele a szakszervezetek, azután kapták az egyes részlegek vezetői feladatul, hogy vizsgálják meg, a termeléshez mekkora a szükséges létszám.

Olvasóink írták

 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2009. április 15. 16:20
  „Nem is tudom hogy miért is nem lepődöm meg ezen a híren?”
 • 2. walaki 2009. április 15. 15:23
  „1. hozzászólás IVY 2009.04.15. 14:30

  Kérdés: fog ebben az országban még egyáltalán dolgozni valaki, mondjuk fél év múlva?

  Válasz: Igen, a bankárok, illetve az adóbehajtók. De ők is csak addig, amíg befejezik a munkájukat. Kihúznak az emberek alól mindent, amit nem tud fizetni. Aztán távoznak külföldre.”
 • 1. IVY 2009. április 15. 14:30
  „Kérdés: fog ebben az országban még egyáltalán dolgozni valaki, mondjuk fél év múlva?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb fegyveres támadás Budapesten - ezúttal sikeres

Újabb pénzintézetet támadtak meg szerdán Budapesten, délután fél egy körül ezúttal egy… Tovább olvasom