Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Több önkormányzat pert indít

Nonprofit szervezetté alakítják át kórházaikat a fideszes vezetésq önkormányzatok július 1-jétől, hogy megakadályozzák a privatizáció lehetőségét – jelentette be Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke tegnap.
„ A fideszes önkormányzatok képviselői úgy döntöttek, hogy élnek a gazdasági törvény adta lehetőséggel, és az általuk fenntartott kórházakat mind nonprofit szervezetté alakítják át” a jogszabály szerint július 1-jétől – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, aki szerint ezt követően profitorientált szervezet nem ékelődhet be a nonprofit intézménybe. Mint mondta, erre azért van szükség, hogy megakadályozhassák a profitorientált magántőke megjelenését, vagyis a kórház-privatizációt, ami rontja a szegény emberek ellátásának biztonságát. Arra a felvetésre, hogy egyes információk szerint a kórházak záradékot akarnak csatolni a szerződésekhez, az ellenzéki politikus azt válaszolta: az intézmények ezzel próbálnak kitérni a zsarolás elől, valamint rögzíteni akarják, hogy szerintük a kormány eljárása veszélyezteti a betegek ellátását, hogy később egy perben ezt a véleményüket igazolni tudják.
Az egészségügyi tárca üdvözli a fideszes önkormányzati képviselők döntését – jelentette ki Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.
Mindeközben több megyei közgyqlés vezetője úgy nyilatkozott, hogy az egészségügyi miniszter fenyegetései miatt kényszerülnek aláírni az új finanszírozási szerződést és a Veszprém, illetve Csongrád megyei közgyqlési elnökök jogi keresettel éltek a miniszteri rendelettel szemben, valamint a kórházi ágyszámokat megszabó közigazgatási határozat felfüggesztését és megsemmisítését kérik. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.28.

Tovább olvasom