Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Több országgal fejleszti együttműködését az idén a Magyar Honvédség

Grúziával, Kazahsztánnal, Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal tervez védelmi együttműködési megállapodást kötni az idén a Magyar Honvédség.

Az Egyesült Államokkal és Németországgal műveleti területen, Oroszországgal a hadiiparban, de ezek mellett is számos más országgal, például Kínával és Indiával is fejlesztik kapcsolataikat 2013-ban a magyar honvédelmi szervezetek.

A honvédelmi szervezetek fő célkitűzéseit és feladatait tartalmazó honvédelmi miniszteri utasítás a Hivatalos Értesítő legfrissebb számában jelent meg. Ebben Hende Csaba honvédelmi miniszter a honvédelmi szervezeteket érintő célokat 20, míg a feladatokat 47 pontban összegezte.

E szerint a honvédelmi szervezetek fő célkitűzései között szerepel 2013-ban a honvédség működőképességének, harcértékének javítása, a korábban felszámolt, de szükséges katonai képességek visszanyerése és a meglévők további fejlesztése, az eszközök, illetve a katonák egyéni felszerelésének modernizálása, valamint a magyar hadiipar újjáélesztésének folytatása.

Hende Csaba növelni kívánja továbbá a katonai beosztások átlagos feltöltöttségét és az önkéntes tartalékosok létszámát, fokozná a szerződéses állomány toborzási eredményességét, a tiszti és az altiszti utánpótlást pedig továbbfejlesztené. A közpénzek és az állami vagyon felhasználásában az átláthatóság biztosítását, a korrupció megelőzését és feltárását is célként rögzítette.

A honvédelmi szervezetek számára előírt célok között van továbbá a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságának további növelése, társadalmi kapcsolatainak fejlesztése, az elért eredmények, célkitűzések hatékony kommunikációja, valamint a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ alap-, járó- és fekvőbeteg-ellátása színvonalának megőrzése is.

A honvédelmi szervezetek 2013-as fő feladatai között számos országgal való szorosabb együttműködés szerepel. Így például a műveleti területen történő együttműködés fejlesztése Németországgal, valamint az Egyesült Államokkal. A magyar-svéd együttműködés keretében a Gripen repülőgépek folyamatos műveleti alkalmazásához szükséges feltételek biztosításában, Szlovéniával pedig a NATO Hegyi Hadviselési Kiválósági Központ 2015-re tervezett felállításával összefüggésben vannak erre az évre feladatai a honvédségnek.

Grúziával, Kazahsztánnal, Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal tárcaszintű katonai együttműködési megállapodásokat terveznek. Az Oroszországi Föderáció és a magyar kormány között egy, a kétoldalú haditechnikai együttműködés során végzett szellemi tevékenység eredményeihez fűződő jogok kölcsönös védelméről szóló nemzetközi szerződés előkészítése a feladat.

Az utasításban a feladatok között szerepel továbbá a felső szintű kapcsolatok fenntartása mellett a szakértői szintű együttműködés kiszélesítésének folytatása Kínával, valamint a magyar-indiai kapcsolatok továbbfejlesztése is.

A Magyar Honvédség az idén több gyakorlatban vállal szerepet, például az amerikai Ohio Nemzeti Gárdával megrendezendő válságkezelő és katasztrófa-elhárítási gyakorlatban, a Lengyelországban tartandó NATO NRF Steadfast Jazz 2013 manővergyakorlatban és a "Lendülő Kard 2013" légvédelmi éleslövészettel egybekötött gyakorlatban, vagy a "Capable Logistician 2013", "MOVCOM MILU 2013", a "Joint Logistics 2013" nemzetközi gyakorlatokban.

Hende Csaba utasításában előírja azt is, hogy az afganisztáni műveleti területről felszabaduló erőforrások figyelembevételével dolgozzanak ki javaslatokat a balkáni műveletekben való magyar szerepvállalás esetleges növelésére, valamint vizsgálják meg az ENSZ műveleteiben való hangsúlyosabb magyar részvétel lehetőségeit.

A honvédelmi szervezeteknek fel kell készülniük 2013 júliusától a Visegrádi Négyek együttműködése keretében Magyarország elnöki feladatainak ellátására - ennek keretében a V4 EU Harccsoport 2016-ra tervezett felállításának előkészítésére -, továbbá az uniós állam- és kormányfők decemberi, védelmi kérdésekkel is foglalkozó ülésére, valamint a nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató megrendezésére.

Hende Csaba utasításában előírja továbbá a 2010. április 1-je előtt készített minősített adatok felülvizsgálatát, továbbá azt, hogy július elsejei hatálybalépéssel dolgozzák ki az új honvédségi adatkezelési törvényt.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. április 02. 14:43
    „Grúzia, Kazahsztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Egyesült Államok, Németország, Oroszország, Kína, India, Szlovénia...

    Ennyi országnak, köztük nagyhatalmaknak mi az érdeke abban, hogy a mi példánk és tanácsaink alapján tönkretegyék hadseregüket, védtelenné és védhetetlenné tegyék hazájukat? Talán ez a hadtudós-hadvezér Hende tud valamit amit nem kíván velünk se tudatni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VDSZ szerint alapjogokat vesz semmibe a Hankook, a cég tagad

A gumigyár vezetői akadályozzák a szakszervezeti tisztújítási folyamatot és semmibe veszik a… Tovább olvasom