Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Több pályázatot írnak ki, de kisebb összegben

Az idei év első hat hónapja alatt összesen 1793 közbeszerzési eljárást folytattak le, csaknem 10 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában.
Ezek összértéke azonban 9 százalékkal csökkent: míg 2007 első félévében 622 milliárd, 2008 első felében összesen 565 milliárd forint értékű közbeszerzést bonyolítottak le. Ez azt jelenti, hogy az egy eljárásra jutó összeg is kevesebb volt: míg idén átlagosan 315, tavaly ugyanekkor 382 millió forintot használtak fel egy pályázatra.

A Közbeszerzések Tanácsának elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az előző évi adatokhoz képest körülbelül 15 százalékkal nőtt a nyílt eljárások értéke (48 százalékra), ugyanennyit csökkent viszont a tárgyalásos eljárásoké (43 százalékra). Ezek felét hirdetmény nélkül intézték, vagyis a nyilvánosság nem érvényesült megfelelően - fogalmazott Berényi Lajos. A legtöbb nyílt eljárást egyébként a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége hirdette meg, míg a tárgyalásos eljárást a Főgáz Földgázelosztási Kft., a BKV és a MÁV Zrt. alkalmazta a legtöbbször.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a pályázatok felénél május-júniusban hirdettek eredményt. Az építési beruházások, szolgáltatások és árubeszerzések nagyjából egyenlő arányban jelentek meg a kiírásokban, ami az utóbbi esetében pozitív, az előbbi esetében negatív elmozdulást jelent. Az ajánlatkérők megoszlása is mutat némi változást: a központi költségvetési szervek 12 százalékos csökkenéssel elvesztették vezető pozíciójukat, jelenleg 27 százalékot tesznek ki. A közszolgáltatók 30, a közjogi szervek 24, az önkormányzatok 18 százalékon állnak. A mikró-, kis- és középvállalkozások ugyanakkor 8 százalékkal több pályázatot nyertek az idei év első félévében, mint tavaly ugyanekkor. Ez a kiírások értékét tekintve 7 százalékos javulást, összesen 41 százalékos részesedést jelent. A külföldi vállalkozások szerepét marginálisnak nevezte a Tanács elnöke, hisz eddig a közbeszerzési eljárások 1,7 százalékát nyerték el.

2008 első hat hónapjában 307 jogorvoslati eljárást indítottak és 100 esetben állapítottak meg jogsértést - 59 ügy azonban még folyamatban van. Eddig összesen 164 millió forint bírságot szabtak ki, a tavalyi szám 200 millió volt. A hirdetmény közzététele nélkül indított tárgyalásos eljárások kapcsán egyébként 462 esetben tájékoztatták a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökét, aki 32 esetben indított jogorvoslati eljárást - hangzott el a tájékoztatón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázipari együttműködésről tárgyalt Gyurcsány Ferenc

Magyarország energiafüggőségének oldása és a Nabucco gázvezeték volt a fő témája azoknak a… Tovább olvasom