Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Több pénz a magyar filmekre

A utóbbi három évben hatszorosára emelkedett az állami filmtámogatás Magyarországon. S minden állami forint mellé 1,2–1,4 forint magántőke érkezett tavaly. Most egy miniszteri ígéret négy évre előre garantálja a filmes szakma támogatását.
A Megy a gőzös forgatása Csongrádon. Fotó: Tésik Attila
Nagy bejelentések kísérték a holnap záruló 38. Magyar Filmszemlét. Olyan lépések történtek, amelyekre évek óta várt a filmszakma. A legutóbbi három évben már hatalmas eredmények születtek: hatszorosára emelkedett az állami filmtámogatás, évről évre nőtt a hazai produkciók száma, s a magyar filmek látogatottsága azóta a négyszeresére emelkedett, tavaly több mint kétmillió néző volt kíváncsi rájuk – írja a Világgazdaság.

A filmszemlére időzítve Hiller István oktatási és kulturális miniszter újabb különalkut kötött a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal (MMKA). A megállapodás négy évre előre kivonja az éves költségvetési huzavonából a filmes szakmát. Garantálja, hogy a minisztérium jövőre 4,98 milliárd, azután 5,59 milliárd, 2010-ben pedig 6,3 milliárd forint közpénzt fog átutalni a legtöbb filmes támogatást elosztó MMKA-nak.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium összesítése szerint a közvetlen magyarországi filmgyártási költségek teljes összege 2006-ban tovább nőtt, körülbelül 24 milliárd forint volt, ez a 2004-es háromszorosa. Ennek mintegy kétharmadát teszi ki a magyar és magyar koprodukcióban készült alkotások közvetlen gyártási költsége (összesen körülbelül 17 milliárd forint). Nagyságrendileg egy forint filmgyártásra adott állami támogatás mellé 1,2–1,4 forint magántőke érkezett 2006-ban. Az adókedvezményre jogosító támogatási igazolások összesített értéke tavaly tovább emelkedett, meghaladta a hárommilliárd forintot.

Népszerűek a hazai alkotások a mozikban

Az előzetes várakozásokkal ellentétben tavaly nem csökkent tovább a hazai filmszínházak látogatottsága, sőt a mozik előadásait 1,3 millióval többen látogatták, mint 2005-ben – derül ki a Napi Gazdaság cikke szerint a Nemzeti Filmiroda adataiból. A magyar filmek több mint 2 millió nézőt hoztak, a pénztári jegybevételek azonban 1,5 milliárddal, 8,1 milliárd forintra csökkentek.

Az idei szemlére nevezett filmek összköltsége elérte a 12 milliárd forintot, amelynek közel felét különböző állami forrásokból teremtették elő. Tóth Erzsébet, a filmszemlén bemutatott alkotásokhoz összesen mintegy 3 milliárd forinttal hozzájáruló MMKA főtitkára elmondta, hogy a versengő filmek közel fele az átlagosnak tekintett 220 milliónál nagyobb költségvetésből forgott. Az annak idején 1,6 milliárd forintos állami részvétellel készült Sorstalansághoz fogható, 2 milliárd forinthoz közeli büdzsével forgatta például Andy Vajna producer a Szabadság, szerelem című művet. A tavaly október 23-án mozikba került filmhez az MMKA 272 millió, a kultusztárca 200 millió, az Országos Rádió és Televíziós Testület 60 millióval járult hozzá, háromnegyedét a piacról finanszírozták. A produkciót – megközelítve Herendi Gábor Valami Amerikájának félmilliós rekordját – eddig 470 ezren látták.

Jelentős lépés, hogy az MMKA tulajdonába került – egy tavalyi kormányhatározat alapján – a Mafilm Zrt., a Magyar Filmlaboratórium Kft., az Uránia Nemzeti Filmszínház, s a közalapítványba olvadt be a Magyar Történelmi Film Alapítvány. Így elhárult az a veszély, hogy a Mafilm két gyártóbázisa és az értékes budai telken lévő filmlaboratórium a korábban kimúlt filmstúdiók sorsára jusson. Jelentős újdonság az is, hogy együttesen másfél milliárd forintot szán a Magyar Televízió és a Magyar Mozgókép Közalapítvány a következő három évben arra, hogy újra készüljenek magyar irodalmi művekből filmes adaptációk, történelmi témájú, valamint gyermek- és ifjúsági filmek – olvasható a Világgazdaság cikkében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

német vb-arany

kézilabda

A házigazda német válogatott nyerte a férfi-világbajnokságot, miután a… Tovább olvasom