Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Több pénzből nyaraltunk az idén

A nyaralási szokásokra nem volt jelentős hatása annak, hogy 2007 szigorúbb volt a korábbi éveknél. A felnőtt magyarok 30 százaléka idén is elment nyaralni. Azok aránya, akik idén kevesebbet költöttek nyaralásra, mint tavaly 9 százalék, ám pont ugyanennyien vannak azok is, akik az idén többet költöttek, mint 2006-ban – derül ki a Marketing Centrum felméréséből.
Az augusztus közepén megkérdezett 18 évnél idősebb magyarok 22 százaléka már volt valahol nyaralni legalább egy hétig, 8 százalékuk pedig azt mondta: mostanában fog elmenni. A nyaralás leginkább pénzkérdés: az alsó jövedelmi negyedbe tartozók körében mindössze 4% a nyaralók aránya, a felső negyedben viszont 62 százalék.

A fővárosiak 44 százalékával szemben a kisebb vidéki városokban, illetve kistelepüléseken élőknek mindössze 24 százaléka ment el legalább egy hétre valahova idén nyáron. A megyeszékhelyeken 36% a nyaralók aránya. A nyaralók 87 százaléka csak egy nyaralási helyszínről számolt be, 9 százalékuk kétféle helyen is nyaralt, 4 százalékuk pedig három vagy több helyen is.

A nyaralók 39 százaléka a Balatonon (is) volt, és szintén 39 százalék azok aránya, akik belföldön, de nem a Balaton partján nyaraltak. A horvát tengerparton a nyaralók tizede, más tengerpartokon pedig 14 százalékuk járt. Végül külföldön, de nem tengerparton a nyaralók 12 százaléka töltött el legalább egy hetet.

Belföldön, de nem a Balatonnál

A nyaralásra költött pénzek pár ezer és 800 ezer forint között szóródtak, és az átlag 113 ezer forintnak adódott. A Balaton parti nyaralásokra átlagosan 106 ezer forintot költöttek a válaszadók, a horvát tengerparton 204 ezer forintot, más tengerpartokon pedig 231 ezer forintot. A legolcsóbban azok nyaraltak, akik belföldön, de nem a Balaton partján pihentek. Ők átlagosan 83 ezer forintot költöttek. Végül a külföldi, de nem tengerparti nyaralások átlagosan 156 ezer forintból jöttek ki.

A megkérdezettek 61 százaléka azt mondta: tavaly sem nyaralt, és az idén sem, 21 százalékuk pedig ugyanannyit költött idén mint tavaly is: átlagosan 105 ezer forintot. A 18 évnél idősebbek 9 százaléka viszont többet költött idén, mint tavaly, és e körben 136 ezer forint a nyaralásra fordított összegek átlaga. Végül szintén 9 százalék azok aránya, akik az idén szerényebben nyaraltak (vagy nem nyaraltak) mint tavaly. Ők átlagosan 93 ezer forintot költöttek el az idei szezonban.

Hatékony fiatalság

A legtöbb pénzt a 30-44 éves nyaralók költötték el: átlagosan 124 ezer forintot. A 60 évnél idősebb nyaralók viszont csak 87 ezer forint költöttek, a 18-29 éves nyaralók is megoldották a nyaralásokat átlagosan 107 ezer forintból, noha éppen e körben a leggyakoribb az, hogy többféle helyen is jártak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy magyar üdülőhajó a Pozsony közelében

A Dunán vélhetően motorhiba miatt, partközeli manőverezés közben oldalára dőlt egy magyar üdülőhajó… Tovább olvasom