Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Több ponton módosul szeptembertől a közoktatási törvény

Több ponton is módosul a szeptemberi tanévkezdésre a közoktatási törvény: eltörlik a különdíjazás nélküli órákat, bevezetik a szakiskolások és szakközépiskolások esetében a pályakövetési rendszert, s változik a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók fogalma is.
Az oktatási tárca által összeállított tájékoztató szerint a közoktatási törvény közelmúltban elfogadott módosítása értelmében megszűnnek a különdíjazás nélküli órák, tehát nem lesz többé lehetőség a heti kötelező óraszám felett, tanórán kívüli, egyéni és szabadidős foglalkozásokat külön óradíj nélkül elrendelni heti két órában. A módosítás előírja azt is, hogy a teljesítményértékelés eredményeit a munkáltatónak figyelembe kell vennie a kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés megállapítása során.

Bevezetik a pályakövetési rendszert a szakiskolások és a szakközépiskolások esetében, amely arra irányul, hogy figyelemmel lehessen kísérni, milyen módon hasznosítható szakképesítésre készít fel a szakiskola, illetve a szakközépiskola. Így információt kaphatnak az iskolába jelentkezni kívánó tanulók, illetve szüleik, s magának az iskolának is visszajelzéssel tudnak szolgálni.

Módosul a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók fogalma, a jelenleg hatályos szabályozás ugyanis nem veszi figyelembe, hogy a hátrányos helyzet akkor is fennáll, ha szülők a gyermekük tanulmányainak megkezdése után maguk is tovább folytatják tanulmányaikat. Ezért az új értelmező rendelkezés a tankötelezetté válás időpontjában vizsgálja a szülő iskolai végzettségének meglétét.

Az önkormányzatok intézményfenntartó mozgásterét bővítő módosítás, hogy egyes többcélú intézmények egyre több feladatot, köztük nem közoktatási ágazatban tartozó feladatot is elláthatnak, tehát az önkormányzatok egy szervezet keretében több feladatot tudnak ellátni. A továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás a munkaerő-piaci tanácsadással közösen is megszervezhető, együtt is ellátható lesz, s ebbe a körbe tartozik a "közös napközi" megszervezésének lehetősége.

A módosult jogszabály rögzíti a közös szakképzési évfolyamokkal működő szakközépiskolák és szakiskolák létrejöttének lehetőségét, ennek keretében az általános műveletséget megalapozó pedagógiai szakasz lezárása után a szakképzéssel összefüggő felkészítés megvalósulhat közös szakképzési évfolyamokon.

Tartalmazza jogszabály azt is: a 8-nál kevesebb évfolyammal működő általános iskoláknak a továbbműködési engedélyüket 4 évente meg kell, hogy hosszabbítsák. Ha a helyi önkormányzat a 8-nál kevesebb évfolyammal működő általános iskola fenntartói jogát nem állami, nem helyi önkormányzati intézményfenntartónak adja át, az átadást követő tanévben, valamint az azt követő 4 tanéven át saját forrásaiból köteles az átvevőnek az iskola működéséhez, az éves költésvetésről szóló törvényben meghatározott egyházi kiegészítő támogatásnak megfelelő összeget megfizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lízingfélév: félezer milliárd forint

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 2007 első félévében 553 milliárd forint összegű kihelyezést… Tovább olvasom