Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Több száz millió forintos beruházás a főapátságban

Pannonhalmán idén decemberben fejeződik be az a környezetrendezési beruházás, amelyre a főapátság – a 9 milliós önrész mellé – 345 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott.
Az új fejlesztési projekt tavaly áprilisban a támogatási szerződés aláírásával kezdődött a Pannonhalmi Főapátságban. A jelentős beruházás célja, hogy a jeles (1996-ban világörökségi, 2004-ben Magyar Örökség-díjjal elismert) helyszín növekvő turisztikai vonzerejét (évente legalább százezer turista látogat Szent Márton hegyére) ne csak megőrizze, hanem tegye alkalmassá arra, hogy a Pannonhalmára érkezők színvonalasabb feltételek között ismerhessék meg a monostor értékeit. A környezetrendezési programhoz a főapátság a 9 millió forint önrészhez 345 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió regionális fejlesztési pályázatán.
Dr. Vajdovich Béla, a főapátság projektmenedzsere lapunknak elmondta: a beruházás a főapátság belső udvarát, a főbejárat előtti teret és a vársétányt (más néven várkört) érinti. Az alapvető építészeti, csatornázási, vízelvezetési, útburkolati korszerűsítésen túl, mindhárom területre sajátos, szakszerűen összeválogatott növényegyüttest, a környezettel harmonizáló burkolatot és odaillő térvilágítást terveznek.
– A munkálatokban a hosszú tél ugyan kicsit hátráltatott bennünket, de ma már minden részletében az eredeti ütemben, program szerint haladunk. Vagyis: a belső udvaron a talajcsere, a csapadékelvezetők és a burkolási munkák közel kétharmad részben készek, miként a várkör sétaútjának szegélyezése, „felfrissítése” is jól halad, sőt, a főbejárat előtti tér is lassan egészében átalakul – nyilatkozta dr. Vajdovich Béla, majd hozzátette: – Olyan hangulatos, látogatóbarát térelemeket – például a rendezvény- és sportpálya melletti területen gépjárművel érkezők fogadására személygépkocsi-parkolót – és ülőfalakat is beépítünk a környezetbe, amelyek a pihenésen kívül az elmélkedéshez, a lelki elmélyüléshez is lehetőséget kínálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz és autó ütközött a Lövér körúton

Autóbusz és egy Peugeot Partner autó ütközött tegnap a Lövér körút és a Vas Gereben utca… Tovább olvasom