Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Több száz résztvevő a Tour de Voks 2006 rendezvényen

Több százan vettek részt Budapesten a Tour de Voks 2006 rendezvényen, azon a szombat délutáni kerékpáros felvonuláson, amelyen a résztvevők kerékpáros pártprogram-javaslataikkal felkeresték a négy parlamenti párt képviselőit.
Azt szeretnénk elérni, hogy szűnjön meg az a vélekedés, miszerint a gazdagok autóval járnak, a szegények tömegközlekedéssel és a hülyegyerekeknek pedig marad a kerékpáros közlekedés - fogalmazta meg a demonstráció lényegét az egyik főszervező.

Sinka Károly, a Critical Mass Budapest (CMB) aktivistája hozzátette: 12 pontban foglalták össze, szakértők tanulmányaiból és nyugati példákból felépített, több oldalas program-javaslatukat.

A Városmajorból induló akkor még mindössze 150-200 kerékpáros elsőként az MDF-székházát látogatta meg. Indulás előtt az Élőlánc Magyarországért ökopárt egyik meghatalmazottja személyesen vette át a program-javaslatot. A Tour de Voks főszervezőjétől Szőke László, az MDF alelnöke - kerékpárral és sportruhában - vette át a tanulmányokat. A párt budapesti frakciójának vezetője támogatásáról biztosította a felvonulókat.

Budáról Pestre a Lánchídon át már vagy 600-800 kerekes tekert át az SZDSZ Deák térhez közeli Liberálisok Háza elnevezésű kampányközpontjához. A bringások példás szervezettségben, de kötetlen, jó hangulatban - az autósok szimpátiáját is élvezve - vonultak át az Alagúton.

Kuncze Gábor, a liberális párt elnöke Demszky Gábor főpolgármesterrel közösen fogadta a kerékpárosokat. A politikusok öltönyben bár kerékpárral várták a tömeget. Kuncze szimpatikusnak nevezte a kezdeményezést, az elvvel maga is egyetértett. Demszky Gábor azt mondta: idén a fővárosban 200 kilométer útfelújításból 30 kilométernyi új kerékpárutat is megépíttetnek.

A Fidesz belvárosi székháza előtt Medgyesy Balázs, a zöld tagozat vezetője kerékpárját a magasba tartva - ez a CMB jelképe - fogadta a résztvevőket. Mielőtt maga is csatlakozott volna a tömeghez, évente több száz kilométeres kerékpárút-fejlesztési programot ígért országos szinten.

A kerekesekhez folyamatosan csatlakozók ekkorra szinte teljesen megtöltötték a Fidesz Szentkirályi utcai bázisának környékét. A fiatalok mellett feltűnt több nyugdíjas kerékpáros is, s immár mintegy ezren indultak el az MSZP székháza felé.

Bakonyi Tibor, az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottságának elnöke - szintén sportdresszben - fogadta a demonstrálókat, akiknek azt ígérte, továbbra is azon lesznek, hogy bevonják a hazai kerékpáros szervezeteket az országos regionális operatív programok tervezésébe. A szocialista főpolgármester-helyettes a már megkezdett "közös együttműködést szeretné folytatni".

A CMB mozgalom a kampányra időzített szombati rendezvényével azt akarja elérni, hogy a pártoktól néhány héten belül konkrét javaslatokat kapjon, amelyeket internetes honlapjukon keresztül juttatnának el a több tízezer tagot számláló kerékpáros társadalomhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom