Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Több százezerbe kerülhet a vesztes munkaügyi per

Jövő hét szerdától több polgári peres eljárásnál - így a munkaügyi pereknél - is megszűnik a tárgyi költségmentesség.
Ez azt jelenti a munkaügyi eseteknél, hogy a per befejezésekor az illetéket és az esetleges költségeket a vesztes félnek kell állnia attól függetlenül hogy a munkáltatóról vagy munkavállalóról van szó. Eddig csak a munkaadót terhelte ilyen kötelezettség pervesztés esetén. Ezek a költségek egy munkavállaló esetében több százezer forintra is rúghatnak.

Február 6-tól kezdődő polgári perek közül többnél megszűnik a tárgyi költségmentesség. Ezek közé tartozik az apaság és származás megállapítása, a szülői felügyelet megszüntetése és visszaállítása, a gondnokság alá helyezés vagy megszüntetés iránti, valamint a tartásdíjjal kapcsolatos és munkaügyi perek - mondta Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: az egészségbiztosítási-vagy nyugdíjjelegű-ellátással kapcsolatok pereknél megmarad a tárgyi költségmentesség.

Suba Ildikó, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnökhelyettese a Független Hírügynökségnek kifejtette: a tárgyi költségmentesség azt jelenti, hogy az adott perben a feleknek nem kell előzetesen az illetéket és a felmerülő költségeket - mint a tanúdíj, szakértői díj vagy tolmácsdíj - előzetesen leróniuk. A jelzett költségeket általában az állam viseli, kivéve a munkaügyi pereknél. Az ilyen jogvitákban, ha a munkáltató veszti el a pert, akkor neki kell az illetéket és a költségeket kifizetnie. A pervesztett munkavállaló csupán az ügyvédi munkadíj és készkiadás (közvetlen felmerült költségek) megfizetéséte kötelezhető.

Jövő hét szerdától induló munkaügyi pereknél azonban, a tárgyi költségmentesség megszüntetésével a munkavállalónak is meg kell fizetnie - az ellenfélnél felmerült képviseleti költségeken felül - az állam által megelőlegezett illetéket és felmerült költségeket - tájékoztatott Suba Ildikó. Az elnökhelyettes a költségek nagyságrendjével kapcsolatban elmondta: például a munkaviszony megszüntetése tárgyában indult pereknél a pertárgyérték a munkavállaló átlagkeresetéhez igazodik - 12 havi bér összegét jelenti. Ha a tárgyaláson a munkavállaló marad alul, akkor a pertárgyérték 6 százalékát és az esetleges költségeket, mint a szakértői díj is meg kell fizetnie a munkáltató képviseletével megbízott ügyvédi munkadíjon felül. Az utóbbi a pertárgyérték 5 százaléka plusz áfa. A szakértői díj is igen magas, a százezres nagyságrendet is elérheti - hangsúlyozta Suba Ildikó. Hozzátette: a február 6-a előtt indult pereknél még a régi szabályozás érvényes.

A bíróság személyes költségmentességet engedélyezhet, ha a fél jövedelme - számításba véve a vele együttélő házastársát is - nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkkori legkisebb összegét, ami 2008-ban 28.500 forint, és vagyona- a szükséges életszükségleti berendezéseken kívül - nincs. Így elég szűk az a kör, aki kérheti ezt - fogalmazott Suba Ildikó.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnökhelyettese egy másik változásra is felhívta a figyelmet: január elsejével a bíróság már nem rendelhet ki a tárgyi költségmentes perekben pártfogó ügyvédet. Az év elejétől ezt a megyei Igazságügyi Hivatalok szervezetén belül működő Jogi Segítségnyújtó Szolgálatnál kérhetik az ügyfelek - mondta Suba Ildikó.

Olvasóink írták

 • 7. Tabornok 2008. március 19. 07:58
  „Ez a politikusok és a velük szövetkezett jogászok újabb akciója a munkavállalók ellen!
  A szociális érzékenység azon formája amit nem szeretek! Ehhez képest a Kádárremdszer a munkásoknak kánaán volt.”
 • 6. zsákai zoltán 2008. február 01. 20:49
  „EZ AGYURCSÁNY DIKTATÚRA.DE FOGADOM HA MÁSIK FÉL HATALOMRA JUT,NEM FOGJA ELTÖRÖLNI EZT A JOGSZABÁLYT.EZ A DIKTATÚRA SAJÁTOSSÁGA.FÉLELEMBEN TARTANI.”
 • 5. zsákai zoltán 2008. február 01. 20:49
  „EZ AGYURCSÁNY DIKTATÚRA.DE FOGADOM HA MÁSIK FÉL HATALOMRA JUT,NEM FOGJA ELTÖRÖLNI EZT A JOGSZABÁLYT.EZ A DIKTATÚRA SAJÁTOSSÁGA.FÉLELEMBEN TARTANI.”
 • 4. Lugosi Béla 2008. február 01. 20:36
  „Jog előtti egyenlőség? Egy éppen állását vesztett munkavállaló kontra CÉG: saját ügyvédekkel, nagy pénzzel... Fair mi?”
 • 3. Atika2 2008. január 31. 23:27
  „Hadd feljen meg jobban az alkalmazott! Bravo!
  Ki, ha nem a böszme nyalja ezzel meg jobban a multik segget!?”
 • 2. Cseter János 2008. január 31. 15:06
  „Még, hogy költségmentes volt a nyugdíjjellegű ügyek! A fehérgalléros bűnözők a hatalomváltogatás óta lopják a nyugdíjamat! Mivel a hatóságaink megtagadták a nyomozást, mert a Jogi Maffia berkeiben kellett volna kersgélniük. E rendszer kezdetén viszont még nem mlehetett kivini az ügyet a Nemzetközi Bíróságra, mivel e bűnügyet csupán munka és polgár ügykéntkezelték. Miután beléptünk az EU.-ba a pert ismét megindítottam. Most meg azzal utasították el, hogy elévűlt a büntethetősége. Persze arra nincs válasz, hogy, akkor most lophatják méletem végéig? A Fövárosi Bíróság a mostani állitásuk ellenére még is velem akarta mefizetteni a perköltrséget! Mint valami megregulázást, mivel,szembe mertem szállni a tolvajokkal! A fellebezésem szintén elutasították a felsőbb szintúű bíróságok! Mivel nekik nemkötelező szóba állni ügyvéd nélkül egy hétköznapi emberrel. Erre alkotott nekik a Parlamentünk "Törvényt"! Ja hogy ezzel diszkriminálják az állampolgárokat az itt nem érdekel senkit?”
 • 1. Kolompar Romeo 2008. január 31. 15:06
  „Gratulalok! Ha netan valami serelem ert es netan bizonyitani is tudod, elore pakolj le parszazezret, aztan majd 3-4 ev mulva esetleg ha veget er az ugy es netan kimondjak es netan a munkaltato akkor meg letezik es ha netan akar es ha netan hajlando, akkor visszakaphatod egy reszet a penzednek.

  Szerintem a donteshozo menjen oda, ahova valo.

  Mellesleg: en egyszer vegigvittem egy munkaugyi pert, nem fizetett eveken keresztul a munkaltato magannyugdij-jarulekot. Bizonyitottam, elkuldtem, pereltem, de a munkaltato nem vette at az idezeseket. Par honap mulva arra valo hivatkozassal, hogy nem tudjak megallapitani a felelost, lezartak az ugyet. Parszazezer Ft-ot sikkasztott el, csak tolem.

  Ennyivel le van tudva. Ezugyben kuldtem tertivevenyes ajanlott levelet az APEH-nak, megkoszontem a tippet, hogy hogyan is kell itt ma adot es egyebet csalni. Nem hogy 30 napon belul, 3 even belul sem irtak ra semmit.

  Miert legyek torvenytisztelo ezek utan?

  Baseball-uto, egy-ket tasli tobbet er, mint a szarakodas a joggal.

  Koszi, Magyarorszag!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halál az árokban az M5-ös autópályán

Halállal végződött az közlekedési baleset, amely szerdán este történt a M5-ös autópálya 34-es… Tovább olvasom