Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Több százezres áramdíjtartozás

Lopás vádjának és több százezres tartozásnak a súlya nyomasztja Dobos Ferencnét. Ám az áramszolgáltatótól megtudtuk: esetében nem bűncselekményről, hanem szerződésszegésről van szó, háza elárverezésére csak végső esetben kerül sor.
Áramdíjtartozásának évek óta húzódó ügye miatt kereste meg Dobos Ferencné szerkesztőségünket. Az esetből nemrégiben per lett, ám a tárgyaláson nem vett részt, egy levél „megkeverte", rossz időpontban jelent meg. Úgy tudja: emiatt úgy tekinthető, elismerte felelősségét. Bántja, hogy nem tudott védekezni. Kétségbe ejti, hogy tudomása szerint 560 ezer forintos tartozást akar a szolgáltató rajta behajtani, pedig szerinte nem bizonyított az „áramlopás".

Már nem is volt férjével lakik Darnózselin – ahol az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. az óra rendellenes használatát kifogásolta –, hanem Győrben él rokkantnyugdíjasként. Attól tart, házát elárverezik.

Az ÉDÁSZ nevében Szűcs István ellenőrzési csoportvezető mondta el: az „áramlopás" köznyelvi kifejezés, a szolgáltató és a fogyasztó közti szerződés megszegéséről van szó, mivel ez esetben igazságügyi szakértő állapította meg a villanyóra szándékos, szakszerű kiiktatását.
Az áramszolgáltatónak nem kell vizsgálnia, ki nyúlt hozzá az órához, akivel szerződést kötött, az felel annak állapotáért.

Szűcs István tudomása szerint a szerződéstől eltérő, jogosulatlan vételezés miatt az említett darnózseli fogyasztási pont esetében a szolgáltatónak a pótdíjat, a kötbért és a két éve nem fizetett áramdíjat kellene megtéríteni. A társaság követelése mintegy 700 ezer forint, de megegyezésre törekszik és részletfizetést engedélyezhet.

Az ÉDÁSZ 110 szakembere tervezetten és lakossági bejelentések alapján vizsgálja a jogosulatlan vételezéseket. Az ellenőrök öt éve végzett munkájuk során 15 ezer illegális áramfogyasztást fedtek fel, azaz ilyenfajta szerződésszegés a fogyasztók 3,5 százalékánál tapasztalható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes programokkal

A Győri Tavaszi Fesztivál programjában szerepelt OME Napok szervezője, az Orosz–Magyar… Tovább olvasom