Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Több százmillióval jár a 200-as érmék forgalomba kerülése

Több tízezer, pénzérmével működő különféle automatát kell átállítaniuk az üzemeltetőknek ahhoz, hogy azok alkalmassá váljanak a januártól forgalomba kerülő fém 200 forintos befogadására.Ez csak a 24 ezer áruautomata esetében körülbelül 200 millió forintba fog kerülni.
A Magyar Nemzeti Bank januártól hozza forgalomba a fém 200-as érmét, és az év végéig fokozatosan cseréli le vele a papír bankókat. A közelmúltban közönségszavazáson dőlt el, hogy az új pénzre a Lánchíd kerül rá rajzolatként. Az MNB már korábban felvette a kapcsolatot egyes üzemeltetőkkel, és átadott nekik próbaveretet a leendő 200-asból, hogy elkezdhessék a felkészülést a készülékek átállítására - tájékoztatták a Független Hírügynökséget a jegybankban.

A Magyar Ital- és Áruatomaták Szövetségében azt közölték: országszerte körülbelül 36 ezer ilyen gép van, ebből 24 ezer érmével működik. Az összes áruatomatát átállítják, ez gépenként - típustól is függően - 4000-7000 forintba kerül majd. A járulékos költségekkel együtt összesen körülbelül 200 millió forint kiadással számolnak - közölte Davola József, a MIASZ főtitkára. Az italautomaták egy része nem lesz alkalmas a 200-as fogadására. Úgy tudjuk, valószínűleg elsősorban azok, amelyek 200 forintnál jóval olcsóbb italt, például kávét kínálnak.

A Magyar Telekom 14 ezer nyilvános telefonkészüléket üzemeltet, de érdemi információval egyelőre nem tudtak szolgálni, mert a műszaki és pénzügyi vizsgálatokat akkor tudják elvégezni, ha már rendelkezésre állnak az új érmék. Előzetes felmérésük szerint a 200-asok fogadásának lehetővé tétele megoldható, az átállítás időtartama 2-3 hónapot vesz igénybe. A szintén tízezres nagyságrendű parkolóóra-állomány esetében is szóba került korábban, hogy a parkolási társaságok valószínűleg átállítják a készülékeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirabolták az egyik csomagküldő szolgálat irodáját Pécsett

A korábbi információkkal szemben nem egy csomagküldő szolgálat autóját, hanem annak irodáját rabolta… Tovább olvasom