Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Több százmillióval tartoznak a fogyasztók

Több százmillió forinttal tartoznak a fogyasztók a megye távhőszolgáltatóinak. A gázár-támogatási rendszer szigorodása miatt Mosonmagyaróváron és Sopronban jelentősen nőtt az adósságállomány.
Az elmúlt hónapokban duplájára nőtt a mosonmagyar-

óvári távhőszolgáltató, a Joule Kft. kintlévősége – nyilatkozta lapunknak Mild Miklós. Az ügyvezető igazgató hozzátette: a ki nem fizetett számlák általában bevételük 2–2,5 százalékára rúgnak, most azonban 5 százalékra ugrott az összeg. Pontos számot nem kívánt mondani, annyit azonban elárult, több tízmillió forintos tételről van szó. Szerinte a folyamat „másodpercre pontosan” összefüggésben van a gázár-támogatási rendszer szigorítása miatt felemelt díjakkal, valamint azzal, hogy a megszorító intézkedések hatására nehezebbé vált a családok élete az utóbbi időszakban.
A szakember megjegyezte, a többi cégvezetővel beszélgetve úgy tudja, a növekedés megegyezik az általános tendenciával. Sopronban valóban így áll a helyzet. Éder Andrea, a Sopronholding Zrt. kommunikációs menedzsere arról tájékoztatott, hogy a távhődivízió kintlévősége február végén 85 millió forintot tett ki. Az összeg 23 millió forinttal haladja meg a december 31-i, és 20 millióval a tavaly február 28-i adatot.
A szolgáltató a hátralékokra első ízben májusban küld fizetési felszólítást, mert még mindig akad olyan, aki visszamenőlegesen kapja meg a támogatást. Ha ezután sem fizet az adós, az ügy a jogi osztályra kerül, ahol végrehajtást kezdeményeznek.
A másik három nagyobb városban egyelőre nem érzékelik a kintlévőségek növekedését. H. Szováti Miklós, a Győri Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a február végi adatok szerint a lakosok 180 millió, a közületek 18 millió forinttal tartoznak. Ezek a számok nagyjából megegyeznek a korábbiakkal. Az igazgató szerint az összeg a kft. 9 milliárd forintos éves forgalmával összehasonlítva nem tekinthető magasnak. H. Szováti Miklós a győri közgyqlés tavaly december 21-i ülésén a távhődíjemelésről szóló napirendi pont tárgyalásakor azt prognosztizálta, hogy a cég 200 millió forintos kintlévősége néhány hónapig akár 450 millióra is nőhet, ha a jogosultak nem kapják meg időben a gázártámogatást. Most úgy vélte, a negatív folyamat azért nem következett be, mert a Magyar Államkincstártól január végéig megkapták a támogatottak adatait, és saját számlázási rendszerük átalakítása is időben elkészült.
A kapuvári Greenergy Kft. kereskedelmi igazgatója arról számolt be, hogy tavaly a negyedik negyedévben 1,4 millió forintot tett ki az adósságállomány. A szakember frissebb adatokkal nem tudott szolgálni. A kapuváriak egyébként abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a januárra szóló, február elején kézbesített számla még a tavalyi árakkal készült, a már emelt díjtételeket tartalmazó februárit pedig csak ezekben a napokban postázzák. A Csornahő kft.-nél Szabó István ügyvezető tájékoztatása szerint a lakossági kintlévőség mint általában, most is csupán néhány százezer forintot tesz ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányméreg került az állateledelbe

Patkánymérget tartalmaznak azok az állateledelek, amelyek legalább 14 kutya és macska halálát… Tovább olvasom