Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Több termékre javasol 18 százalékos áfát az ÉFOSZ

Több élelmiszercsoportra terjesztené ki a tervezett 18 százalékos áfakulcsot az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ).
A szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy csupán alapvető élelmiszerekre lenne érvényes az új áfakulcs, mert ez egyoldalú és egészségtelen táplálkozáshoz vezet. Arra kérik a kormányt: tekintse az élelmiszergazdaságot stratégiai fontosságú nemzeti ügynek és segítse a hazai termelőket.

Nem elég, ha csak a tej- és tejtermékek, valamint a kenyér- és pékáruk esetében vezetnék be a tervezett középső, általános forgalmi adó-kulcsot - állítja az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége. A szervezet szerint az emberek így is jóval kevesebbet fognak élelmiszerekre költeni, és jelentősen visszaesik a forgalom. A kiegyensúlyozott táplálkozásra eddig is csak mérsékelten figyeltek az emberek, a magas árak miatt viszont a még egyoldalúbb táplálkozás, és a szerényebb minőségű, tápértékű élelmiszerek kerülnek előtérbe. Boródi Attila ügyvezető elnök úgy véli: ennek elkerülhetetlen egészségügyi következményei és kockázatai vannak. Probléma még, hogy az egyes termékcsoportokon belül az egyes termékek között lehetetlen ellenőrizhető módon áfakulcs-különbséget létrehozni - érvelnek a szövetségnél.

A szövetség azt kéri, hogy több élelmiszercsoport is kerüljön 18 százalékos áfa-kulcsos kategóriába. Egyebek mellett a friss zöldségek és gyümölcsök valamint ezek feldolgozott (tartósított) termékei, tej- és tejtermékek, kenyér-, pék-, sütőipari termékek, gabonaféleségek és őrlemények (például rizs, liszt), hús- és baromfiipari termékek, állati és növényi alapú zsiradékok, valamint tojás esetében javasolják a középső áfakulcsot. Az élelmiszer-feldolgozók arra is felhívják a figyelmet, hogy egyes termékek között lehetetlen ellenőrizhető módon kialakítani az áfa-kulcs különbségeket.

A szervezet szerint a jelenlegi, 20 százalékos áfakulcs a feketegazdaságot növelte, a lebukás kockázata pedig kicsi volt. A 18 százalékos áfakulcs kiterjesztésében a hazai mezőgazdasági termelők és élelmiszerelőállítók is különösen érdekeltek, hiszen a gazdasági visszaesés nekik is hátrányt okoz. Emiatt vállalkozások is megszűnhetnek, ami ellentétes a kormány gazdaságélénkítő szándékaival - áll a közleményben. A szövetség kész konzultálni a kormánnyal a javaslatokról.

Olvasóink írták

  • 1. idealista 2009. április 22. 12:30
    „Én kiegészíteném azzal, hogy a Magyarországon megtermelt és hazai üzemben előállított élelmiszerek ÁFA-a csökkenjen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A volt pártelnök is kilép az MKP-ból?

Bugár Béla volt pártelnök és két képviselőtársa is kiléphet a szlovákiai magyar párt parlamenti… Tovább olvasom