Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Több titkosszolgálati ügyben is válaszokat vár a Fidesz

A titkosszolgálatot érintő több ügyben, így például az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt.-vel összefüggésben és a romagyilkosságokkal kapcsolatban is tájékoztatást kér a Fidesz az Alkotmányvédelmi Hivataltól.
Ezt Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján, a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító albizottságának - amelynek maga is tagja - délutáni ülése előtt.

A fideszes politikus a tájékoztatón a titkosszolgálatokat övező ügyek közül megemlítette az Energol-ügyet, a 2008-as Portik-Laborc-találkozót, a romagyilkosságokkal kapcsolatos titkosszolgálati munka hiányosságait, a kémügyet és az Együtt Egymásért Alapítvány működését, majd mindezekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezek az ügyek szövevényesebbek, mint azt sokan gondolnák, ráadásul, ha nem is maradéktalanul, de összefüggésben állhatnak egymással.

Ezért a délutáni bizottsági ülésen azt javasolja majd: az Alkotmányvédelmi Hivatal adjon teljes körű tájékoztatást arról, hogy az alvilággal szoros kapcsolatot ápoló Energolon és Együtt Egymásért Alapítványon kívül milyen szervezetek jöhettek még létre a korábbi kormányok titkosszolgálatai működése mellett - közölte.

Szeretnék azt is - folytatta Kocsis Máté -, ha az úgynevezett kémügyben - amelyben első fokon elítélték mások mellett Szilvásy György volt titokminisztert - a rendelkezésre álló dokumentumokat nyilvánosságra hoznák, továbbá azt, hogy a romagyilkossággal kapcsolatban kapjon tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottság arról: a gyilkosságok előtt, alatt vagy után milyen, ezzel összefüggésben hozott személyi intézkedések történtek az akkori Nemzetbiztonsági Hivatalban.

A Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta továbbá: kezdeményezik, hogy nevekkel is váljon elérhetővé, kik voltak azok a rendőrségi kapcsolatok, akiken keresztül Portik Tamás "biztonságban tudhatta magát". Hogyan történhetett meg például az, hogy a később az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás rendőrségi kihallgatásáról a felvételt Portik Tamás heteken belül kézhez kapta? Ez önmagában vezethetett-e Boros megöléséhez? - tette fel a kérdéseket Kocsis Máté.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. szeptember 10. 16:01
    „A Fidesz adja a miniszterelnököt, a belügy-, a titkosszolgálati-, az igazságügyi minisztert, a legfőbb ügyészt, az alkotmányügy bizottság elnökét és tagjai többségét, a mindenre rálátó miniszterelnökségi államtitkárt. Ennek ellenére nem lát bele a hazai titkosszolgálatok munkájába?
    Olyan érzésem van, hogy itt kérdéseket csak nekünk, az állampolgároknak kellene feltennünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszprém megyében több mint ötezer gímszarvas kilövését tervezik

A Veszprém megyei kormányhivatal adatai alapján 2013-ban a becsült állomány mintegy 9 ezer példány. Tovább olvasom