Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Több tízezer cég nem adta még be az éves mérleget

Bár közeleg a május végi határidő, eddig csak mintegy ötezer mérleget nyújtottak be a vállalkozások a legtöbb céget nyilvántartó Fővárosi Cégbíróságon.
Vagyis a szokásos kényelmes ütemben folyik a számviteli törvény által megkövetelt beszámolók leadása, és várhatóan a legtöbben ismét az utolsó pillanatban tesznek eleget törvényi kötelezettségüknek.

Arra is számítani lehet, hogy sokan elbliccelik a feladatot, és emiatt csorbul a cégjegyzék hitelessége, ennek pedig az üzleti forgalom látja kárát. A kilátásba helyezett szankciók ugyan szigorúak - bírságolás, törvényességi felügyeleti eljárás, illetve végső soron a cég nyilvántartásból való törlése -, azonban változatlanul nem érvényesíthetők hatékonyan.

A Fővárosi Cégbíróságon mostanában napi 300-400 mérleget regisztrálnak. A nagy rohamot május negyedik hetére várják. Könnyűné Mondok Edit, a bíróság vezetője elmondta: kis híján 195 ezer gazdasági társaságot tartanak nyilván, ebből 23 ezernyi az evás cég. Várhatóan mintegy 120 ezer vállalkozás nyújt be mérleget.

Negyvenezernyi budapesti vállalkozás azonban évről évre adós marad a cégmérleggel. A tavaly júliustól hatályos jogszabály alapján a korábbinál szigorúbb a mulasztó felelőssége, és kevésbé bízhat abban, hogy fegyelmezetlensége elkerüli a cégbíróság figyelmét. A törvény előírása szerint ugyanis a Céginformációs Szolgálat jelzi majd az illetékes cégbíróságnak, hogy mely vállalkozások mulasztották el a mérlegleadást. Ezekkel szemben törvényességi felügyeleti eljárást indul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rúzsa Magdi kilencedik az eurovíziós dalfesztiválon

A szerb Marija Serifovic a Molitva (Imádság) című dallal nyert az 52. Eurovíziós Dalversenyen. Rúzsa… Tovább olvasom