Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Több tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból

A március elején kezdődött tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés során az ellenőrök mintegy 20 ezer bel- és külföldi tételt vizsgáltak meg, amelyek 3 százalékát, 5,4 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Hozzátette: március 4-14. között a szakemberek 2522 ellenőrzést végeztek, 108 alkalommal adtak figyelmeztetést a feltárt szabálytalanságok miatt, 50 esetben bírságot róttak ki. A bírság összege együttesen 7,25 millió forint volt. Az ellenőrzések alapján 79 folyamatban lévő eljárásban további mintegy 9 millió forint bírság kiszabása várható - tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár kitért arra: az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával a megyei kormányhivatalok irányítása alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, illetve a növény és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végzik.

Az elvégzett ellenőrzések során 384 élelmiszer-előállító helyet és 1996 élelmiszer-forgalmazásban résztvevőt vizsgáltak. Ez utóbbi vizsgálatok során hiper- és szupermarketeket, továbbá vásárokat, piacokat, nagykereskedőket, logisztikai központokat és vendéglátóhelyeket is ellenőriztek. Emellett 142 esetben állatszállítmányokat is megvizsgáltak a szakemberek.

Kardeván Endre utalt arra, hogy a különböző létesítmények ellenőrzése során a higiéniai hiányosságokat 5,6 százalékos arányban kifogásolták az ellenőrök, míg a dolgozók képzettségével, illetve egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos anomáliák miatt 2,8 százalékos arányban emeltek kifogást. A termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya 2,3 százalék volt, a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat 2,3 százalékos arányban kifogásolták.

Az ellenőrök vizsgáltak takarmány-előállítással és -forgalmazással foglalkozó szervezeteket is, amelynek alkalmával hatvan létesítmény felülvizsgálatára, illetve 8 létesítmény nyilvántartásba vételére került sor. Az ellenőrzések eredményeként 13 esetben kellett intézkedni. Az állatszállítások ellenőrzésekor - ez 67871 darab állat vizsgálatát jelentette - a hatósági állatorvosok hiányosságot nem állapítottak meg.

A szakemberek a mostani ellenőrzések során kiemelten vizsgálják a pácolt, füstölt nyers, vagy főtthús-készítményeket, továbbá a tojásokat, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.

Kardeván Endre az MTI kérdésére elmondta: a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés előreláthatólag húsvétig, de nem kizárt, hogy az ünnepet követően is tart.

Olvasóink írták

  • 2. queenmargareth1 2013. március 25. 20:22
    „:)de csak a cigi káros, ugye?”
  • 1. papika56 2013. március 25. 16:22
    „Vajon miért volt cikk a hvg. Megszaporodott a fehérgalléros bűnözés az élelmiszer ágazatban. éppen a lóhús miatt ! pl. csányi neve is szerepelt .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekszállító buszt csak 30-cal lehessen kikerülni!

Kormányrendelet változtatná meg a KRESZ-t a gyerekek védelme érdekében. Tovább olvasom