Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Több tucat középiskolában lesz szünet

Több tucat önkormányzati fenntartású középiskolában lesz egy vagy háromnapos szünet jövő héten az orosz-ukrán gázvita hatásaként országszerte. A legtöbb helyen az iskolaigazgatók kezdeményezték a spórolásnak ezt a formáját. Budapesten ugyanakkor mindenhol lesz tanítás.
A fővárosban egyetlen önkormányzati fenntartású iskola sem zár be jövő héten - mondta el Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. Azonban, ha hetekig elhúzódik a gázkrízis, nem kizárt egy ilyen lépés sem.

Komárom-Esztergom megyében ugyan egyetlen iskolában sem lesz szünet, Győr-Moson-Sopron megyében viszont hétfőtől két középiskola áll le ideiglenesen három napra. Az egyik a csermajori Újhelyi Imre Élelmiszeripari Közép- és Felsőfokú Szakképző Intézmény, ahol így két-háromszázezer forintot spórolnak a fűtéssel. Még ennél is több, 15 iskola tart, igaz csak egynapos tanítási szünetet hétfőn Veszprém megyében.

Vas megyében a csepregi és a vasvári szakközépiskolában nem lesz tanítás három napon keresztül, illetve a körmendi szakközépiskolába és gimnáziumba sem kell majd bemenniük a diákoknak. Tolna megyében mindenhol lesz tanítás, Somogyban pedig a hétfői közgyűlés dönt arról, hogy legyen-e valahol szünet.

Baranya megyében csütörtökön küldött levelet az önkormányzat az igazgatóknak, hogy saját hatáskörben elrendelik-e valahol a tanítási szünetet, a visszajelzés szerint azonban minden iskola működni fog.

Az ország keleti megyéiben is teljesen változó a kép. Békés megyében három önkormányzati fenntartású iskolában lesz szünet jövő hétfőn, kedden és szerdán az igazgatók kérésére. Csongrádban ugyanakkor nem lesz hasonló, csakúgy, mint Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem.

Bács-Kiskun megyében egyedül a kiskunhalasi szakközépiskolában rendeltek el szintén három napos szünetet, Hajdú-Bihar megyében pedig a biharkeresztesi Bocskai István Gimnázium döntött egynapos tanítási szünetről hétfőn.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is több iskola csatlakozott a hirtelen szünethez, a 16 önkormányzati intézményből hétben nem lesz tanítás hétfőn. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 11 hasonló iskola van, de egyik sem tartotta szükségesnek az oktatás felfüggesztését.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. csavok 2009. január 10. 19:32
  „Bocs Power a hozzászólásomért. Mostmár tudom, hogy nálad a "Bölcsek köve" és errefelé te osztod az észt.
  Csak azokat sajnálom akik sorban állnak érte, mert nem fognak kapni. Remélem kitalálod, hogy miért.
  Szia Nagyokos !”
 • 27. JB007 2009. január 10. 18:52
  „Nem értettél, nem baj...
  Az olaszok és a többi mediterrán nép sziesztája tapasztalati úton, rendszeresen alkalmazott módszer a forróság átvészelésére. Nálunk akkor legyen egész nyáron tanítás és télen 2 hónap szünet? Az ám a takarékosság!”
 • 26. Power 2009. január 10. 16:11
  „24! Van valami közöd hozzám? (persze nem lenne rossz, ha Orbán a barátom lenne)
  Nem az a kérdés, hogy 1 iskola, vagy 400-500 lakás fűtrése kerül többe. Akinek gyereke van az fűt is otthon, ha van iskola, ha nincs.
  Hacsak ezért ragaszkodik a kormány az oktatáshoz, akkor veled együtt tévúton járnak. :)

  Kedves Sziti!
  Feltételezem ha spórolnának a leghidegebb napokban a gázzal, akkor az pénzbeli megtakarítás is.
  Ellenben ha a legnagyobb hidegben, gázhiány mellett sem tudnak spórolni, akkor minek az őszi és tavaszi szünet?
  Olaszországban délben sziesztáznak mert forróság van. Vagy az olaszok sem "szakértők"? :)”
 • 25. Sziti 2009. január 10. 15:02
  „Ha az igazgatók a számlát néznék egész télen nem lenne tanítás.
  Most akkor a pénzel vagy a gázzal sporolnak.”
 • 24. csavok 2009. január 10. 14:30
  „Kedves Power !
  Csatlakozom Bondhoz: neked vagy nincs gyereked vagy nem látsz ki Viki(mármint Orbán) haverod mögül.
  Komolyan gondolod, hogy az igazgatók találták ki ezt a reklámfogást ? Te viccelsz, ugye. A Fidesznél parancsuralom van, hát nem veszed észre, ember !
  A gyerekek ha otthon maradnak talán a hideg lakásban üldögélnek. Szerinted mi jár kevesebb energiafelhasználással : 1 iskolát fűteni vagy 400-500 lakást fűteni. Nem véletlenül ragaszkodik a kormány az oktatás folytatásához.
  Sok-sok hibát, sőt bűnt elkövettek ezek, de ezt az energiakérdést most jól kezelik. A kezdeti félelem valószínűleg abból adódott, hogy senki sem volt biztos a tárolókból a gáz kinyerésének sebességében. Mikor a tapasztalatok azt mutatták, hogy jól megy a dolog, akkor merészeltek adni a szomszédoknak is.
  Egy biztos, péntek óta valahogy jobban érzem magam és egy kicsit a mellkasom is jobban domborodik.
  Lehet, hogy némelyikőtök majd kigúnyol, de nem érdelkel: jól érzem magam, mert segítünk a rászoruló, fázó embertársainkon.”
 • 23. Lutetia 2009. január 10. 14:24
  „Ha a tanítási szünet célja az, hogy az ország számára gázt spóroljanak meg, akkor mivel indokolják döntésüket azok az iskolák, amelyek Fidesz-többségű önkormányzatok kezelésében vannak, de nem kívánnak tanítási szünetet hirdetni? Ők nem értenek egyet a Fidesz-önkormányzatok ajánlásával?”
 • 22. Power 2009. január 10. 14:11
  „Kedves Sziti!
  Feltételezem, hogy az iskola igazgatók, intézményvezetők stb. is találkoznak a számlákkal és tudják azt, hogy mikor, mit és miért kell megtenni. (Az országot is "szakemberek" vezetik....nem is kérdeztek meg senkit...a végeredményt már ismerjük).
  20!
  Középiskolákban milyen "felügyeletet" kellene biztosítani? Felügyeletet a "megjelenő" gyermeknek kell biztosítani. Vajon melyik szülő engedi el iskolába gyermekét annak tudatában, hogy csak temperáló fűtés van?”
 • 21. Sziti 2009. január 10. 13:53
  „Az iskola igazgatók nem értenek és nem is kell érteniük ehhez.
  Nekik szakember véleménye alapján kellene dönteni.
  Kétlem, hogy bárkit is megkérdeztek volna.”
 • 20. JB007 2009. január 10. 13:29
  „Power 9:
  Gyaníthatóan nincs gyermeked, egyébként tudnád, hogy nehéz egyik napról a másikra megoldani a felügyeletet. Már ha számít a munkahely. Ha pedig élünk a felkínált lehetőséggel, akkor ugyanúgy fűtik az iskolát, mintha tanítás lenne.”
 • 19. Power 2009. január 10. 11:41
  „Kedves Sziti!
  Lehet hogy nem értek a fűtéshez, de az iskola igazgatók is azt állítják, hogy megtakarításokat érnek el vele.
  Szerinted ők sem értenek hozzá? Az átkosban is tartottak szénszünetet, mert kevés volt a szén és nagy hidegek voltak.
  Őszi szünetre elengedik a pedagógusokat és a tanulókat, a legnagyobb hidegben, gázhiány idején meg fűtenek, dolgoznak. Ez nem nevezhető takarékosságnak.
  Igaz, már van pénz, felvettük a sok hitelt, csak legyen aki visszafizeti!”
 • 18. achilleus 2009. január 10. 11:36
  „"2009. január 9., 14:14
  A fideszes honatya kiemelte: azt az ajánlatot, amit a megyei önkormányzatok tettek csütörtökön a lakossági gázellátás biztosítására, azaz, hogy ha szükséges, akkor tanítási szünetet rendeljenek el az oktatási intézményekben, a kormány politikai cselszövésként értékelte. A társelnök ugyanakkor hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége rendeli el a szünetet, hanem az iskolák igazgatói, és erre a megyei jegyzők adhatják meg az engedélyt.
  Ezzel kapcsolatosan Szűcs Lajos arra is felhívta a figyelmet, még ma sem tudni pontosan meddig tart a gázvita, a jelenlegi tartalékok kinyerésére meddig van lehetőség, ráadásul az elkövetkező napokban "farkasordító hideg" várható. Mint fogalmazott, a kormányfő által is meghirdetett takarékosságot és az összefogást szerették volna segíteni az intézményeknek ajánlott iskolai szünettel."

  Megjegyzem, hogy amikor a döntés született még Gyurcsány is együttműködésre-takarékosságra szólított fel, nem adott gázt Szerbiának, a szombatot munkaszüneti nappá nyilváníttatta (személyesen!!), a helyzetet általában is veszélyesnek állította be. Más kérdés, hogy - mintegy varázsütésre - csütörtökön a helyzet (illetve annak kommunikációja!) megváltozott.”
 • 17. achilleus 2009. január 10. 11:31
  „Az igazgatók dönthetnek, ők elvileg tudják megéri-e. Hányszor kell kérdem, hogy ez itt egy kulcsfontosságú momentum, fenn olvasható.”
 • 16. N.P. 2009. január 10. 11:24
  „achilleus
  És 16 órakor vált ismertté ez a zseniális javaslat a pedagógusok, a tanulók, a szülők számára is.... És csak csendben kérdezem: a megyei főmuftik bekérették az iskolák hődinamikai tervét?”
 • 15. achilleus 2009. január 10. 11:06
  „Ha nem, hát nem. A kormány nyilván bekérette minden iskola hődinamikai tervét, és azután döntött? Megjegyzem kb. 16 óra körül vált ismertté a javaslat (tegnapelőtt), 18 órakor a kormány már szóvivői szinten utasította el. Még egy napig sem gondolkodtak el rajta, - legalább a látszatra adnának, de nem. Ha nem, hát nem.
  Ennyit az együttműködési szándékról.”
 • 14. N.P. 2009. január 10. 10:44
  „achilleus
  Semmiféle megtakarítás nem érhető el 3 nap alatt. A gázszámlán mutatkozó esetleges minuszt a következő napon többletfűtés igénye elviszi. A kieső napokat pótolni kell, túlóradíj, a gyerekek utazási költségei stb..
  arról nem beszélve, hogy a gyerekeknek felügyeletet kell biztosítani.
  Vedd már észre, hogy ez semmi másról nem szól, mint arról, hogy az ellenzék megmutathassa: van árnyékhatalom, a megyei önkormányzatok.”
 • 13. achilleus 2009. január 10. 10:27
  „Az előzőhöz: Vagy - hogy mondjak egy extrémet, de nem elképzelhetetlent - műszaki hiba lép fel valamelyik nagyobb tározóban, a kib@tt hidegben eltörik egy fontos ccsővezeték??? Akkor mi lesz?”
 • 12. achilleus 2009. január 10. 10:22
  „A tököm tele van már azzal, hogy ebből is majomkodást csinálnak. Tessék elolvasni a cikket, az iskolák igazgatóira bízzák a döntést, többek szerint jelentős a megtakarítás is, főleg, hogy a hét elején még bőséges mínuszok várhatók. A kormány pedig azt teszi, amit szokott (az ellenzék is), de, ha ebből megtakarítás származhat, akkor miért ne lehetne, szépen csendben elfogadni, mit kell hőbörögni? Mellesleg a kormány amint valami pluszkvótához, pénzhez, hitelhez stb. jut, azonnal el kezdi szórni. Várjuk már meg a helyzet biztos rendeződését és azután lazítsunk, de addig nem kellene! (És, ha Ukrajna még húzza a szakértők beengedését, netalán Oroszországnak támadnak kétségei a szakértők személyével kapcsolatban, netalán még hidegebb lesz ...)”
 • 11. Sziti 2009. január 10. 00:21
  „Öt nap alatt úgy lehülnek a falak, hogy rövid idő alatt képtelenség felfűteni.
  Itt pedig nem a gáz hiányárol van szó, hanem az egyszerre kinyerhető gáz mennyiségéröl.
  Most takarékoskodnak három napot aztán meg hirtelen megnő a napi gázigényük.
  Tehát nemhogy segítenének, sőt rontják a helyzetet.
  Azonban szerintem akkorra lessz már gáz és nem lessz tanítási szünet sem.
  Így mindegy hogyan döntöttek egyes vezetők.”
 • 10. Sziti 2009. január 09. 23:57
  „A temperáló fűtés is fűtés olyan szempontbol, hogy ne fagyjon szét semmi, de a gyerekek nem nagyon éreznék a fűtés hatását.
  Nem sokat értessz hozzá de támogatod.
  Sajnos általában így hozzák a döntéseket.
  Azokat akik értenek hozzá meg sem kérdezik.
  Gondolom azon a szinten ahol eldöntötték az iskolaszünetet a fűtő véleménye nem számít.”
 • 9. Power 2009. január 09. 23:09
  „7! Szerinted a "temperáló fűtés" az nulla fűtést jelent?
  Mi az hogy nem tudja a saját gyermekét elhelyezni? Az őszi, téli, tavaszi, nyári szünetekben hova teszi?
  Nincs elég gáz, az ellátás még bizonytalan, ráadásul döngetnek a mínuszok...Mi kell még a gázszünethez?
  Ezt még az átkosban is megoldották.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátnőjét adta zálogba

Kazincbarcika - Nem fizette meg adósságát egy bánhorváti férfi, ezért barátnőjét vitte el zálogba… Tovább olvasom