Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Több tűzoltó jövőre

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közleménye szerint jövőre 800 új hivatásos tűzoltót képezhet ki az ország. Tűzoltóságaink létszáma így – tekintettel a munkából várhatóan távozó 300 személyre – ötszázzal bővülhet.
Fizetésükre, illetve a túlórákra a költségvetésből 1 milliárd 950 milliós többletet biztosítanak. A keretből megyénkben Győrött 5, Mosonmagyaróváron 7, Sopronban 2 új tűzoltót vehet állományba a katasztrófavédelem.
Pesztenlehrer Lajos igazgató – ahogy lapunknak fogalmazott – „nem lett boldogabb” a számok ismeretében.
– Eredetileg több új munkatársra számítottam, de tudomásul kell venni, hogy a tartalék, illetőleg a készenléti létszám számítási módja alapján – amelyet a kormány a Hivatásos Tűzoltók Szövetségével egyeztetve állapított meg – nálunk ennyire van lehetőség. Győrött a már több mint egy éve meglévő daruhoz szükséges a pluszlétszám, másutt pedig a megfelelő tartalék képzéséhez. Mint ismeretes, a készenléti szolgálatot teljesítő tűzoltók heti szolgálati idejét, az európai előírásoknak megfelelően, folyamatosan csökkentjük: idén 54-ről 52 órára, jövőre ötvenre, két év múlva negyvennyolcra. Ezért is szükség van a létszámbővítésre.
A megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint Győrött és Sopronban nem jelent gondot az utánpótlás, már most elegendő számú jelentkezőből válogathatnak. Mosonmagyaróváron kisebb az érdeklődés a hivatás iránt. A követelmények magasak: szigorú egészségügyi, pszichológiai, allergológiai, fiziológiai vizsgálatok alapján választják ki a megfelelő jelölteket. A felvettek számára a megyében rendszerint szeptemberben indítanak négy hónapos kiképzést, az új munkatárs ezután leghamarabb fél év múlva vonulhat „éles bevetésre”.

Ülést tartott a védelmi bizottság

A megyei védelmi bizottság tegnap Sopronkőhidán tartotta soros ülését. A résztvevők beszámolót hallgattak meg a védelmi igazgatási feladatok végrehajtásáról. Kiemelten foglalkoztak a 2006. októberi önkormányzati választásokat követő személyi változások következményeivel: az új helyi védelmi bizottsági elnökök, településvezetők védelmi igazgatási, honvédelmi tájékoztatásával. Szakács Imre, a testület elnöke értékelte a polgárok napi életét befolyásoló feladatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stílusos ünnepi üdvözlet

Tombáczné Szemerédi Zsuzsanna szegedi mesterfodrász egyéni karácsonyi kompozíciója a szakma… Tovább olvasom