Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Több uniós vendég érkezik Magyarországra

Több uniós vendég érkezett Magyarországra az év első két hónapjában, mint 2007-ben ebben az időszakban.
A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma egyébként is emelkedett 2,7 százalékkal és 8 százalékkal nőtt a szálláshelyek bevétele is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint Magyarországon 328 ezer külföldi vendég 845 ezer éjszakát töltött el. A külföldi vendégek száma 15, míg az általuk itt töltött vendégéjszakák száma 7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egy csillagos szállodák kihasználtsága 14 százalékkal csökkent, de a többi kategóriában nőtt az igénybevétel. A vendégéjszakák száma a wellness-szállodákban nőtt a leginkább - 13 százalékkal. Több vendég jött - 16 százalékkal - az Európai Unióból mint tavaly év elején és 9 százalékkal több éjszakát töltöttek Magyarországon. Budapesten 13 százalékkal több külföldi vendég volt a szállodákban és egyéb szálláshelyeken januárban és februárban, mint egy évvel előbb. A január-februári időszakban hazai vendég 430 ezer volt és ők 947 ezer éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken.

A belföldi vendégek száma 6,4%-kal nőtt, míg a vendégéjszakák száma 0,7%-kal csökkent 2007 január-februárjához képest. A belföldivendég-éjszakák száma - a háromcsillagos szállodák kivételével - az összes szállodai kategóriában emelkedett. A szállodák átlagosan több mint egyharmados kihasználtsággal működtek. A Balaton vendégforgalma csekély mértékben -1,3%-kal - nőtt, Budapest vendégforgalma ugyanakkor összesen 9%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában elért teljesítményt. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 28 milliárd forint bruttó árbevételt értek el az év első két hónapjában, ez 7,8%-os növekedést jelent. A szállásdíj-bevétel - 14,5 milliárd forint - 12,5%-kal nőtt a megfigyelt időszakban. A szobák bruttó átlagára 14 550 forint volt. A szálláshelyeken a szolgáltatások ára a tavaly év eleji időszakhoz képest 7 százalékkal emelkedett. A forint gyengülését figyelembe véve az árbevétel ezen a területen 5,5 százalékkal emelkedett. 2008. január-februárban 2875 millió forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 1327 millió forint értékben a kereskedelmi szálláshelyeknél. A beváltott csekkek értéke az összes árbevétel 4,8%-át adta. A februári adatok szerint Magyarországon 1769 szálláshely - 698 szálloda, 818 panzió és 253 egyéb szálláshely - működött.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállt a tömegközlekedés a fővárosban

A tömegközlekedés szinte teljesen leállt hétfő reggel Budapesten, a nappalos műszakból ugyanis csak… Tovább olvasom