Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Többet fizetünk „földi” ügyeinkért

Folytatás az 1. oldalról.

A várható változásokról a Győr-Moson-Sopron Megyei Földhivatal osztályvezetőjétől, dr. Sipos Gertrúdtól kaptunk tájékoztatást.
Jövőre a városi földhivatalokban az elsőfokú ingatlan-nyilvántartási eljárásért az eddigi 5000 forint helyett 6000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.
A jelzálog bejegyzése, valamint a bejegyzés módosítása ingatlanonként egységesen 12.000 forint lesz. Eddig a szóban forgó ingatlan értékének 5 százaléka, de maximum 12 ezer forint volt.
A vagyoni értékű jog (tehát nem jelzálog, hanem például a haszonélvezeti jog) törlésének díja a változással érintett ingatlanonként 2000 forint marad. Külön kell említeni a jelzálogjog törlését, amely 5000 forint volt, és marad is.
A társasház-alapítás bejegyzése társasházi tulajdoni különlaponként 6000 forintba kerül, de összesen legfeljebb 100.000 forint lehet. Eddig az újonnan épített társasházak nyilvántartásba vételéért nem kellett fizetni. Erről az 1996. évi LXXXV. törvény 32/C paragrafusa rendelkezett. Ugyanennek az úgynevezett díjtörvénynek a 32/E paragrafusát is módosítják.
A változás szerint a díjat annak kell megfizetni, aki a bejegyzés által a jogot megszerzi – tehát nem annak, aki az ügyintézéssel a földhivatalhoz fordul.
(Ilyen jobbára akkor fordult elő, ha az önkormányzat volt az eladó, ő kérte a bejegyzést, és nem az új tulajdonos. Az önkormányzat ugyanis illetékmentességet élvezett.)
Továbbra is díjmentes lesz a lakáscélú közvetlen állami támogatás igénybevétele esetén a lakásépítési (-vásárlási) kedvezményt, a fiatalok otthonteremtési támogatását és a lakásépítési (-vásárlási) kedvezményt megelőlegező kölcsönt biztosító jelzálog. Ezzel összefüggően díjmentes marad továbbá a Magyar Állam – mint a jelzálog jogosultja – javára a jelzálog megszűnéséig fennálló elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartási bejegyzése és törlése.
Érdemes megjegyezni, hogy a módosított törvény tételesen felsorolva meghatározza a lakáscélú kölcsönök fogalmát. Eddig ebbe a díjmentes kategóriába tartoztak például még a devizaalapú lakáshitelek is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Ha igazul csináljuk, az eget is lilára festem''

Azt szokta mondani: elsősorban ember, csak másodsorban színész. Pedig Szeged színészkirályát, Király… Tovább olvasom