Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Többet fizetünk a gyógyszerért

Folytatás az 1. oldalról.

A teljes kép ennél azért bonyolultabb. Az Országos Egészségpénztár (OEP) ugyanis az egyes hatóanyagcsoportokon belül fix összegű támogatásokat határozott meg, mégpedig a legolcsóbb szer árát alapul véve. Így a drágább készítmények ára nagyobb arányban nőhet. Olvasóink tájékoztatására gyógyszerészeket kérdeztünk, konkrét példát kérve a változásokra.
A csontritkulásos betegek egyik gyógyszere, az Actonel Trio hétfőn még a 90 százalékos támogatás mellett a betegnek 943 forintjába került. Tegnap már a hetvenszázalékos támogatásba tartozott és 2833 forintért lehetett kiváltani. Az asztmatikus tünetek kezelésére szolgáló Ventolin Spray támogatása kilencven százalékról hetven százalékra csökkent. Ennek következtében 87 forintról 261 forintra nőtt az ára. A vízhajtó Amilorid kilencvenszázalékos támogatása ugyancsak csökkent, és 87 forintról 121-re nő az ára. A gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító Cataflamot az OEP eddig 40 százalékkal támogatta, így 562 forintba került, a támogatás mértékének 20 százalékra való csökkentése miatt tegnap már 754 forintot kellett fizetni érte.
Az antibiotikumok közül a gyerekek számára ajánlott Cefzil szirup a korábbi 50 százalékos támogatás mellett 1340 forintba került, a támogatás mértéke 25 százalékra csökkent, ezért tegnap már 2011 forint volt az ára. Egy másik antibiotikum, a Savelox eddig 2703 forintba került, most 4055 forintot kellett fizetni érte. A vérnyomáscsökkentők közül a Renitec 10 mg 85 százalékos támogatása 80-ra csökkent, az ára pedig 180-ról 235-re nőtt. A gyomorsavtermelést gátló ConTroloc 70 százalékos támogatást élvezett eddig, és 2597 forintba került. A támogatás mértéke 55 százalékra csökkent, ezért aztán 3787 forintra nő az ára. Ha viszont szakorvos írja fel a betegnek, nem változik az ára. A pszichés kezelésre szolgáló Paraxat 70 százalékos támogatása 55 százalékra csökken, ennek következtében az ára 2274 forintról 3273 forintra nő. Kivéve, ha szakorvos írja fel, ez esetben nem változik az ára. Ez utóbbi a példa arra, hogy nem mindegy, hogy bizonyos gyógyszereket a háziorvos vagy szakorvos ír fel.
Számos gyógyszer tartozik abba a körbe, amit eddig térítésmentesen kaphattak meg a betegek. Ilyenek például az inzulinok vagy a súlyos daganatos betegek gyógyítására szolgáló gyógyszerek. A különböző betegségcsoporthoz tartozó gyógyszerek között ötezer, de akár tízezer vagy ötvenezer forint értékű gyógyszerek is vannak. Ezek kiváltásakor a drágaságból a betegek semmit sem érzékeltek, tegnaptól azonban háromszáz-háromszáz forint dobozdíjat kell majd fizetniük ezeknek a medicináknak a kiváltásánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem lesz vényköteles az Algopyrin

Molnár Lajos egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az eredeti tervektől eltérően keddtől… Tovább olvasom