Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Többet költöttek a külföldiek Magyarországon

Főleg Németországból és Ausztriából jöttek több napra Magyarországra külföldiek. A magyarok külföldön 554 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek el.
Nagyjából ugyananyi külföldi érkezett idén az év első 9 hónapjában Magyarországra, mint tavaly az I-III. negyedévben, viszont az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal többet, összesen 815 milliárd forintot költöttek - többek között ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett jelentéséből. Főleg Németországból és Ausztriából jöttek több napra Magyarországra külföldiek, az egynapos látogatók fele átutazó, de Szlovákiából, Horvátországból és Ausztriából is többen jöttek át kirándulni.

Idén januártól szeptember végéig 31 millió külföldi látogató érkezett hazánkba, és összesen 78 millió napot töltöttek el itt. Ez a két adat nagyjából ugyananyi, mint 2007. első kilenc hónapjában. A magyarok eközben 13,5 millió alkalommal utaztak külföldre, ez 1%-kal több, mint egy évvel korábban. A magyarok külföldön 554 milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek el. Ez azt jelenti, hogy a magyarok és külföldiek költése közötti egyenleg pozitív összeg, 262 milliárd forint, azonban ez 3%-kal volt kevesebb az egy évvel ezelőttinél.

A Magyarországra érkező külföldieknél az egynapos látogatásokból származott a bevételek 29%-a, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva nagymértékű (28%) növekedést mutat. A bevételek egyharmada azoktól a külföldiektől származott, akik vásárlási céllal érkeztek, 21%-a pedig az átutazóktól.

Az összes Magyarországra érkező, több napig maradó külföldi közül 86 százalék turisztikai céllal érkezett, a többi hosszabb ideig Magyarországon tartózkodó üzleti útra jött. A több napra ide látogatók 581 milliárd forintot költöttek turisztikai szolgáltatásokra, és rekreációs üdülésekre, amely kiadások 2 százalékkal nőttek tavalyhoz képest. A leglátogatottabb turisztikai régiók Budapest (40%) és Nyugat-Dunántúl (25%) voltak.

A magyarok idén a vizsgált időszakban gyakrabban utaztak több napos látogatásra mint tavaly: 2 százalékal csökken az egynapos és 7 százalékkal nőtt a többnapos utazások száma. Az egynapos utazások célja 38 százalékban a vásárlás, 27 százalékban a munkavégzés volt. A hosszabb kinn tartózkodások 85 százaléka azonban a pihenésről szólt, a több napra külföldre utazó magyar csupán 1 százaléka indult el vásárlási és 12 százaléka munkavégzés céljából.

Olvasóink írták

 • 1. tahoszegedi 2008. november 21. 18:44
  „Persze,hogy többet költöttek:
  - mert 400.000 Ft egy üveg bor Zsidapesten
  - mert 15 %-kal minden drágább mint tavaly


  jééééé ez még egy %-kal több is mint a statisztika....
  Vakulj paraszt !!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszabadult kamion okozott súlyos balesetet Budapesten

Több parkoló autót letarolt egy kamion Budapesten, a Jászberényi úton, miután egy villamossal… Tovább olvasom