Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Többfelé okozott gondot a sok eső

Budapest - A rövid idő alatt hullott sok csapadék többfelé okozott gondot az országban.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csaknem az ország egész területére figyelmeztetést adott ki, mert területi átlagban 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék volt várható.

Nógrád megyében a 21-es főút több szakaszán, és több településen is vízátfolyások nehezítették a közlekedést szombaton. Az éjszakai esőzés miatt Etesen három szakaszon, és Rákóczibánya előtt is vízátfolyás alakult ki. Szuhán kőfal omlott egy patakba, Bátonyterenyén homokzsákkal védik a pincéket.

Heves megyében összesen kilenc településen öntött el pincéket, árkokat, mezőgazdasági területeket a folyamatos esőzések nyomán felgyülemlett víz. A Hatvanhoz közeli Heréden harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, illetve a tűzoltók átvágtak egy utat, hogy elvezessék a falu belterületén felgyülemlett vizet. Apc határában megduzzadt Szuha patak mezőgazdasági területeket öntött el.

A gyöngyösi tűzoltók Abasáron, Atkáron, Gyöngyösön és Gyöngyöspatán avatkoztak be. A településeken az út menti árkokból, illetve házak pincéjéből szivattyúzták a vizet. A hatvani tűzoltókat Heréd mellett Csányba és Nagykökényesre is riasztották.

Vízátfolyás miatt lezárták a Heves megyei Zagyvaszántó és Apc valamint a Heréd és Nagykökényes közötti út egy szakaszát. A 3-as számú főút Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán, Mezőkövesd határában sem lehetett közlekedni, az autókat a régi 3-as útra terelték, amely Mezőkövesd belterületén vezet keresztül.

Hajdú-Bihar megyében elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Kösely alsó szakaszán a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Az igazgatóság területén ezzel négyre nőtt a készültségben lévő szakaszok száma: a tiszai alsó, illetve felső szakaszon elsőfokú, a Hamvas-Sárréten eggyel magasabb, másodfokú a készültség. A térségben jelenleg mintegy 5.500 hektár földet borít belvíz, többségében vetést és szántóföldeket.

A Pest megyei tűzoltókhoz is az átlagosnál lényegesen több, összesen hatvan riasztás futott be az intenzív esőzés okozta károk miatt. Nagykőrösről és környékéről 25, Ceglédről 11 "vizes" riasztást kaptak, míg a többi településről elszórtan érkezett egy-egy hívás. Dunakeszin és Vecsésen egy mélyebben fekvő, vízzel elöntött vasúti aluljáróból mentették ki a bent rekedt autókat. Versegen egy megáradt patak okozott riadalmat, a tűzoltók gátat építettek a lakóházak védelmére, ám délután apadás kezdődött, így a gátat elbonthatták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint a folytatásban kezdetben inkább csak keleten, vasárnap a déli óráktól másutt is egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet és egyre kevesebb helyen kell esőre, záporra számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aluljárókat öntött el, pincékbe folyt be a víz Pest megyében

Az átlagosnál lényegesen több, összesen hatvan riasztás futott be a Pest megyei tűzoltókhoz a szombat délelőtti folyamatos, intenzív esőzés okozta károk miatt - közölte a megyei katasztrófavédelem ügyeletese. Tovább olvasom