Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Többletpontot jelent

a továbbtanulásnál

A diákok túlnyomó többsége a diploma megszerzése miatt tesz nyelvvizsgát. Sopronban egy- és kétnyelvű, valamint általános és szakmai, államilag elismert vizsga is tehető az egyetem Idegen Nyelvi Központjában. Iskola és munkahely válogatja, milyen követelményeket támaszt diákjának, munkavállalójának.
A diákok többletpontokat szerezhetnek a felvételin a nyelvtudást igazoló bizonyítványokkal, és a diploma megszerzése is nyelvvizsgához kötött. A Sopronban vizsgázók többféle, államilag elfogadott nyelvvizsgarendszer közül választhatnak.
– Létezik egy- és kétnyelvű vizsga azzal a különbséggel, hogy az előző kizárólag az adott idegen nyelven zajlik, mind írásban, mind szóban, és az egynyelvű vizsgáknál nincsenek fordítási feladatok – tudtuk meg Dékány Zsigmondtól, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Idegen Nyelvi Központjának (INYK) vezetőjétől. – A különböző vizsgarendszerek kínálnak általános és szaknyelvi vizsgákat is. Intézetünk három vizsgarendszer akkreditált vizsgahelye: az ITK-Origo és az Oeconom gazdasági szaknyelvi vizsga kétnyelvű, míg az osztrák ÖSD vizsga egynyelvű. A felvételinél az intézmények hatáskörébe tartozik, milyen államilag elismert nyelvvizsgáért hány pluszpontot kap a felvételiző, de a munkahelyek is előírhatnak bizonyos nyelvi követelményeket. Sopronban a nyelvvizsgázók nagy része felsőoktatási intézmény hallgatója vagy középiskolai diák.
– Fontos változás az idén, hogy 2006. szeptember 1-től Magyarországon is csak az Európai Tanács ajánlása szerinti szinteken lehet vizsgáztatni. Ezek A1, A2, B1, B2, C1, C2, amelyek alap-, közép- és felsőfokú szinteknek felelnek meg. A magyar jogszabályok szerint a hat szint közül csak a B1, a B2 és a C1 szinten lehet majd államilag elismert nyelvvizsgát tenni – folytatta Dékány Zsigmond. – 2006. április 10-ig a magyar piacon érdekelt valamennyi nyelvvizsgarendszernek be kell nyújtania a fenti szintek részletes vizsgaleírását a Nyelvi Akkreditációs Testülethez. A testület határozata alapján megfelelt rendszerek lesznek csak jogosultak államilag elfogadott nyelvvizsga-bizonyítvány kiállítására.
Az Idegen Nyelvi Központtal kapcsolatos információk elérhetők a http:// inyk.emk.nyme.hu honlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom