Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Többszörös kormányfők régen és most

A második Gyurcsány-kormány június közepén megalakulhat, az MSZP–SZDSZ koalíció a második ciklusban folytathatja munkáját. Gyurcsány Ferenc és csapata választási eredményével több szempontból is egyedülálló a magyar politika történetében.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormányfőjelölt. Fotó: MTI/Soós Lajos
A magyar miniszterelnökök közül eddig egyedül Gyurcsány Ferenc maradhatott kormányfőnek – demokratikus, szabad, titkos és általános választójogon alapuló szavazás eredményeként – hangsúlyozza Szegő Iván Miklós az egyik internetes újságban megjelent írásában. Ám ezt az eredményt azért sem mondhatja magáénak senki a magyar királyság és köztársaságok miniszterelnökei közül, mert a rendszerváltozást megelőző korokban nagyon mások voltak a választás szabályai – magyarázza Kovács László Imre, a Szegedi Tudományegyetem Politológia Tanszékének docense.

Nem pártok, klubok

Hatalmi váltógazdaság a rendszerváltozásig nem létezett Magyarországon, sőt: választás révén ellenzék nem került hatalomra – kivéve a századfordulót. Az 1875. évi alapításától kezdve a választásokat sorra megnyerő Szabadelvű Párt több miniszterelnököt is elfogyasztott, ám a parlamentben ellehetetlenült állapotok és a közvélemény polarizálódása miatt 1905 elején a király feloszlatta az országgyűlést, és új választásokat írt ki. Ezen a Tisza Istvánhoz köthető Szabadelvű Párt vereséget szenvedett a Függetlenségi Párttal szemben. A Függetlenségi Párt vezette kormánynak azonban egyetlen, a Monarchián belül a magyar befolyást erősíteni kívánó törekvését sem sikerült megvalósítania, ezért a koalíciós kormány lemondott. Erre Tisza István megalapította a Nemzeti Munkapártot, mely győzött is az 1910-es választásokon. Aztán 1913-ban az uralkodó ismét (immár másodszorra) Tisza Istvánt bízta meg kormányalakítással.

Mindez azt is mutatja, hogy az Osztrák–Magyar Monar-
chiában nem modern pártok, hanem inkább két nagy politikai klubhoz hasonlatos alakulat uralta a közéletet. De a választójogot vagyoni, életkori vagy egyéb korlátokhoz kötötték, a döntésben csak a felnőtt lakosság 10 százaléka vehetett részt. Sőt: a közigazgatási és katonai-csendőri nyomás, a szervezkedés korlátozása és a manipuláló sajtó is akadályozta a tiszta versengést. A XX. század elején jelent meg az általános választójog, de még ez is csak a férfiakra vonatkozott. A XX. század közepétől szavazhattak a nők is.

Ciklusokon át

Négy választást nyert Tisza Kálmán 1875 és 1890 között, ötödjére pedig kissé zavaros körülmények között, de ismét hatalomra jutott. Másfél évtizedes miniszterelnöksége idején hihetetlen gazdasági fejlődés ment végbe, stabilizálta a Monarchiában Magyarország helyzetét. Fiát, Tisza Istvánt (képünkön) soha nem választották meg miniszterelnöknek, mégis kétszer (1903–1905 és 1913–1917) volt kinevezett kormányfő. Politikusi módszereinek és törekvéseinek megítélése ellentmondásos. Tisza híres volt merevségéről, makacsságáról, bírálói szerint ellenzett minden reformtörekvést. Először bukásba sodorta a sok évtizede hatalmon lévő Szabadelvű Pártot (1905), majd belevitte a Magyarországot az első világháborúba (1914). Két kritikus pillanatban is ő állt tehát az ország élén, jóllehet erre se szabad és demokratikus, se manipulált választáson nem kapott felhatalmazást. Nem volt választási győztes Wekerle Sándor sem, pedig három különböző alkalommal is állt az ország élén – ő a Monarchia utolsó – hivatalát ténylegesen betöltő – kormányfője.
A választási ciklus közben hatalomra került és újraválasztott magyar kormányfők közé tartozik Gömbös Gyula (1932–36), Bethlen István (1921–31), Teleki Pál (1920–20, 1938–41), Dinnyés Lajos (1947–48), Dobi István (1948–52), Rákosi Mátyás (1952–53), Münnich Ferenc (1958–61), Kádár János (1956–58, 1961–65).

A trónfosztó gróf


Egyetlen részlet, például a gróf Bethlen István neve fémjelezte időszak is érdekesen ellenpontozza a közelmúlt folyamatait. Például az, hogy a gróf a Kisgazdapártra építve, de azt beolvasztva hozta létre 1922-ben az úgynevezett Egységes Pártot. Aztán viszont rendeleti úton leszűkítette a választójogot, és a nagyobb városok kivételével visszaállította a nyílt szavazást. Így biztosított kényelmes parlamenti többséget a kormányzó párt számára. Az is Bethlen politikusi ügyességét mutatja, hogy a Bethlen–Peyer paktummal kevésbé ellenséges ellenzékké tette a szociáldemokrata pártot, majd 1923-ra kiszorította pártjából a Gömbös Gyula féle nemzeti és szociális irányzatú politikusokat.

Kiemelkedő gróf Bethlen István azért is, mert tíz éven keresztül (1921. április 14. és 1931. augusztus 24.) volt Magyarország miniszterelnöke, s keresztény–nemzeti kormányzata támogatta és stabilizálta a Horthy-rendszert. Politikusi elkötelezettségére példa, hogy legitimista (királypárti) érzelmei ellenére 1921 októberében a budaörsi csatában meghiúsította IV. Károly második visszatérését, majd keresztülvitte a Habsburgok trónfosztását. A világban és a gazdaságban bekövetkezett fordulat hatására is 1931 augusztusában lemondott, de a politikában a kormánypárt vezetőjeként, később Horthy tanácsadójaként jelentős szerepe maradt.

Bukott politikusok

A szavazáskor sikeres, de hamarosan bukásra ítélt miniszterelnökök listája is hosszú, de e politikusok neve kevésbé ismert. E körhöz tartozik Lónyay Menyhért (1871–72), akit kora legkorruptabb politikusának tartottak. Vagy a pár hónappal a választás előtt kormányfővé lett, de néhány hónappal a voksolás után meg is bukott Wenckheim Béla (1875), akit vasútpanamái tettek hírhedtté. Bánffy Dezső (1895–99) az úgynevezett „szürke kabinet" miniszterelnökeként a nemzetiségek erőszakos magyarosításának híve volt, de az általa alkalmazott nyílt erőszak tömegfelháborodást, az ellenzéki pártokból pedig heves ellenállást váltott ki. A parlamenti obstrukció Bánffyt lemondásra kényszerítette. Az őt a miniszterelnöki bársonyszékben követő Széll Kálmán (1899–1903) hiába volt erélyes és takarékos, az újoncjutalék rendezése politikai vesztét hozta. A liberális Szapáry Gyula (1890–92) pedig a polgári házasság engedélyezése miatt valláspolitikai vitákba keveredett – és bukott.

A választástörténet tanulságait kutató számára érdekes, hogy a Horthy-rendszer bukását követő első voksoláskor koalíciós kormány alakult. Az ezen belüli kíméletlen harc, az úgynevezett szalámitaktika eredményezte azt a fordulatot, hogy 1949-ben először nem pártok, hanem az azokat tömörítő népfront indult a választásokon, de immár ellenzéki alternatíva nélkül. A korszakot jellemzi, hogy a terror Rákosi és Kádár idején is épp miniszterelnöki periódusukra esett.

Váltás, folytonosság

Más kormányfők, például Lázár György „munkásságára" szürkesége miatt szinte nem is emlékezünk, pedig 1975-től 12 éven át állt a kormány élén. E korban valós választék nélkül tartottak választásokat egészen 1985-ig, amikor először volt kötelező a kettős jelölés. Így lett az 1990-es a rendszerváltó választás. Azóta most először folytathatja a kormányzást a választás előtt is hatalmat gyakorló személy és koalíció.
Ez nem szokatlan az európai, klasszikus demokráciák történetében. Például a brit munkáspárti kormányt háromszor választották újra, előtte a konzervatívok négyszer nyertek választást; Németországban pedig Kohl kancellár tizenhat éven, vagyis négy választási cikluson át maradhatott hatalmon. A következtetés? Az igazi demokráciában nem minden választáson bukik a kormány.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ma pápán az újpest

labdarúgás

A 25. forduló mérkőzéseit rendezik mától vasárnapig a labdarúgó Borsodi… Tovább olvasom