Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 5°C Még több cikk.

Tobin-ügy - Navracsics: a leányfalui gázoló kész letölteni büntetését

Tobin azt kéri, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését.
A Fidesz gratulált a kormánynak

A Fidesz a választói nevében elismerését és köszönetét fejezte ki a kormánynak és Navracsics Tibor igazságügyi miniszternek a Tobin ügyben kifejtett erőfeszítéseikért.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Budapesten az ír szakminiszter tájékoztatására hivatkozva jelentette be: kész letölteni büntetését az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin, aki 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében azt írta: választói nevében elismerését és köszönetét fejezte ki a kormánynak és Navracsics Tibor igazságügyi miniszternek, amiért kitartóan és fáradhatatlanul képviselte egy fájdalmas tragédiát átélt magyar család igazát minden európai fórumon ahol csak lehetett.

Hangsúlyozták, hogy az ír Francis Ciarán Tobin több mint tíz éve gázolt halálra két magyar kisgyermeket Leányfalun, és azóta sem felelt tettéért. Hozzáteszik hogy büntetése már-már kilátástalannak tűnt, de a kormány kitartó nyomásgyakorlásának köszönhetően "ma végre elmondhatjuk: börtönbe kerül".

Navracsics: a leányfalui gázoló kész letölteni büntetését

Kész letölteni büntetését az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin, aki 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket - jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Budapesten az ír szakminiszter tájékoztatására hivatkozva.

Tobin azt kéri, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését - ismertette Navracsics Tibor.

A magyar miniszterelnök-helyettes közölte: péntek délután már arról tájékoztatta ír kollégáját, személyesen garantálja, hogy ha Francis Ciarán Tobin Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését. Az ír tárcavezető levelében pedig utalt arra, hogy ha Tobin visszatér Írországba, ez meg is fog történni.

Az MTI kérdésére Navracsics Tibor elmondta, az ír férfinak még legalább 11 hónapot kell börtönben töltenie.

"Nem ragaszkodunk ahhoz, hogy Magyarországon töltse le a szabadságvesztés büntetését, illetve annak hátralévő részét. Ahhoz viszont ragaszkodunk, hogy bűn büntetés nélkül ne maradhasson" - jelentette ki a miniszter. Hozzáfűzte, abban bízik, hogy mostantól felgyorsulnak az események, ezért szorosan együttműködnek az ír hatóságokkal, hogy Tobin minél hamarabb Magyarországra érkezzen. Kérdésre elmondta, nem tudják, hogy Tobin miért gondolta meg magát.

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón beszámolt arról is: az ír igazságügy-miniszter leveléből kiderült, hogy az ír hatóságok nem osztják Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének azon felvetését, amely szerint a magyar igazságszolgáltatás függetlensége vagy annak kétségessége szerepet játszana a dublini hatóságok mérlegelése során.

A sajtótájékoztatón Zoltai Bence, a Leányfalun elgázolt gyermekek édesapja elmondta: 13 éve folytatják küzdelmüket, amelynek során sokan és sokat tettek azért, hogy befejeződjön az ügy. A férfi és Tóth István ügyvéd köszönetet mondott a segítségért a kormányzati szereplőknek, a sajtónak és a civil szférának is.

"Kevés olyan ügy van, amelyben pártállástól és országhatároktól függetlenül ennyire egyetértene mindenki" - hangsúlyozta Zoltai Bence.

Mint fogalmazott, ha valaki elkövetett valamit, akkor vállalnia kell érte a felelősséget, és le kell töltenie a büntetését, ez alól nem lehet kibújni. "Úgy tűnik, ezt most Francis Ciarán Tobin is belátta" - mondta.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte őt. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin a legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

Tobin 2011. november 9-én saját akaratából őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését.

Olvasóink írták

 • 13. DMagóg 2013. április 01. 17:55
  „Talán a saját környezete is megveti a felelősség alóli kibújásáért.
  Még az Ő szemükben is egy gyáva féreg lehet!”
 • 12. ossian33 2013. március 30. 10:55
  „Szomorú ez, nagyon. 13 éve senki sem tud megnyugodni, sem a szülők, sem a gázoló (gondolom, ezért is vállalja végre a büntetést). Üljön csak a hazájában, az ő pénzükön, ne a miénken. A szülőknek talán végtelen fájdalmukban némi enyhülést hoz, ha végre pont kerül az ügy végére. Isten adjon nekik erőt továbbra is.”
 • 11. queenmargareth1 2013. március 30. 10:54
  „a fidesz gyilkosokat pártol és bűnözőkkel vezeti az országot, ennyi.”
 • 10. deszkás 2013. március 30. 08:34
  „CILLIT _BANG! Már megint hülyeséget írsz! Né licsikomcsizzá. Nektek -IS- lehet köszönni a bevezetett vádalku és az óvadék intézményét!! Nézz utána: MINDEN FIDESZES KÉPVISELŐ MEGSZAVAZTA! Szabályosan hagyta el az országot. Arról eddig még senki se papolt gyerekenként egy-egy évet amit később még rövidebb büntetésre szabtak-MIÉRT?”
 • 9. muhelyiek 2013. március 30. 07:25
  „Követelem,hogy az"úr" luxus szállodában töltse le a "büntetését".Ide a rozsdás bökőtűt,hogy odahaza egy percet sem fog csücsülni,mert már meglakolt /szerintük!!!/.Fordított esetben ezek hogy járnának el? Hát nem így!! Ha netán Mo.-n fog "üdülni"-amit kétlek-,számoljanak fel mindent ennek a .........nak,nehogy mi tartsuk el .Ha reklamál,moslékot neki /is/.De,ugye jogkövető országban élünk.”
 • 8. Egyolvasó 2013. március 30. 05:38
  „Megírja a kérelmet, és amint ránézve pozitív elbíráslás születik, vissza jön egy napra, hogy megkezdje a büntetését, másnap pedig összepakol és hazamegy.”
 • 7. Cillit_bang 2013. március 29. 23:18
  „Igen! Bárándy védte, a következő "igazság"ügyi miniszter elvtárs!!! Így és a libsi törvények segízségével juttatták ki az országból! Igaz X.Y.??? És a következő 8 évben le se sza..ták a dolgot, mert a pannon puma ugrása és az emberek "etetése" volt a porondon este , nappal és éjjel.......Lehet tovább magyarázni....”
 • 6. X_Y 2013. március 29. 21:10
  „Ki is volt kormányon 13 éve, amikor pénzért elengedték?
  Segítek ... a "mindenki annyit ér amennyi pénze van" FIDESZ..”
 • 5. _csutak_ 2013. március 29. 21:09
  „Endlich!”
 • 4. mivan? 2013. március 29. 20:14
  „Ez nem büntetés két gyerek életéért. Azt írják nem tudják miért gondolta meg magát, akkor ennek mi köze a kormány kitartó munkájához? Úgy volt vele azt a 11 hónapot kibírja egy kényelmes ír börtönben.”
 • 3. C6H12O6 2013. március 29. 20:06
  „Jó, hogy már ez is "kívánságműsor" tárgyát képezi. Ha épp ráérek majd leülöm annyit és ahol akarom?”
 • 2. deszkás 2013. március 29. 16:06
  „Itt elkezdi és NEM KELL visszaadni.”
 • 1. studyfy 2013. március 29. 16:00
  „Ugyanúgy mint az azeri baltás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a baloldal nem jutott egy tapodtat sem előre

Ha a baloldalon múlt volna, akkor hazánk Görögország sorsára jutott volna - írta közleményében… Tovább olvasom