Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Tőkés: Európa a posztkommunizmus továbbélésének a menedéke

Európa nem a kommunizmus antitézisét jelenti, hanem a posztkommunizmus továbbélésének a menedékét - véli Tőkés László.
Képtelenek vagyunk megélni az európai minőségünknek a többletét, mert Európa nem a kommunizmus antitézisét jelenti számunkra, hanem a posztkommunizmus továbbélésének a menedékét - jelentette ki az Erdélyi Napló hetilapnak adott interjúban Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament volt alelnöke.

Tőkés László megállapította, sem az uniós gazdaságpolitikában, sem az uniós kisebbségpolitikában nincs nyoma a kommunizmus nyilvános elítélésének. "Az új posztkommunista oligarchia nyomulásához való asszisztálást láthatjuk" - jegyezte meg az EP-képviselő. Példaként hozzátette: hiába szörnyülködik az Európai Parlament (EP) amiatt, hogy milyen sorsra jutottak a tibetiek vagy az ujgurok, ha a kínai pénzre van szükség, eltörpül a kisebbségi kérdéskör. "Ilyen esetekben nem csak mi, magyarok, hanem sokkal nagyobb népek sorsa sem érdekes" - vélekedett Tőkés László.

A volt püspök meglátása szerint Magyarországon a Fidesz és a KDNP 2010-ben aratott fergeteges győzelmének egyelőre nagyobb az európai büntetése és a hazai önterhe, mint a haszna. "Európai viszonylatban Magyarországot és vele együtt a határon túli magyar ügyet is a vádlottak padjára ültették a balliberális erők. Az országnak egyszerűen nem engedik felkarolni a határon túli magyarság ügyét" - nyilatkozta az EP volt alelnöke.

Tőkés László Romániában sem látta jobbnak a helyzetet. Meglátása szerint itt a posztkommunista román adminisztráció felőrölte, megosztotta a romániai magyar politikai életet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) pedig teljesen idegen politikai pályára állította. "Ha a román hatalom kiállna az RMDSZ mögül, és megszűnne a szövetség politikai primátusát lehetővé tevő támogatás, egy csapásra összeomlana az RMDSZ" - vélekedett Tőkés, aki egykor az RMDSZ tiszteletbeli elnöki tisztségét töltötte be. Azt is hozzátette, "a romániai magyarság most azt aratja, amit az RMDSZ vetett". Hibáztatta az RMDSZ-t, amely "a feltétlen kormánytagság hamis elve alapján lemondott az önálló romániai magyar politizálás alapvető követelményeiről".

Tőkés László nem tartotta meglepőnek a bukaresti politikában fellángoló magyarellenességet, hiszen - mint megjegyezte - a román-magyar barátság mindig is csak taktikai jellegű volt Erdélyben. Szerinte a román nemzetstratégiai politikai gondolkodás érdemben nem változott.

A személyes helyzetére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, nem számított arra, hogy a rendszerváltást követő húsz esztendeje ugyanolyan harci állapotban telik, mint az előző húsz. "Nagyon nehéz huszonkét éven át állandó hadi helyzetben, lövészárokban élni" - jegyezte meg Tőkés László.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2012. május 31. 14:39
  „Maradjunk annyiba hogy az elmúlt 22 év ,,tökölés" volt és akkor még finom és nőies vagyok !

  Genszterváltás és nem rendszerváltás !

  Tőkésnek tökéletesen igaza van !”
 • 5. DMagóg 2012. május 31. 13:06
  „4.panelnyugger 2012.05.31. 12:54! NagyTőkés úrnak. Minek? Azt én sem tudom.”
 • 4. panelnyugger 2012. május 31. 12:54
  „DMagóg!
  M(K)inek beszélsz?”
 • 3. DMagóg 2012. május 31. 12:32
  „Ha ennyire sikertelen és eredménytelen a politizálásotok, akkor lehet, hogy rosszul politizáltok, nem veszi be az emberek gyomra a maszlagot. Ti azért elég jól megéltek ebből, ám ha ennyire rosszul csináljátok, talán a jutatásaitokat vissza kellene fizetni, s csöndben maradni, nem nyafogni.”
 • 2. panelnyugger 2012. május 31. 12:16
  „Másszon ki a lövészárokból és olvassa el a róla szóló könyvet!”
 • 1. Queenmargareth 2012. május 31. 11:28
  „Maradt volna a kaptafánál.
  Mi baja van neki? mit tud ő már arról, mi a szegénység?Ugyanmár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KDNP nem tenné kötelezővé az iskolaőröket

A KDNP nem tenné kötelezővé az iskolaőrök alkalmazását. Szerintük elsősorban a nevelés eszközei… Tovább olvasom